Surpriza unui român care nu şi-a plătit taxele în Finlanda. „Asta este diferenţa dintre noi şi voi şi de aia mă felicit că am plecat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu al Oficiului Fiscal în Finlanda Foto Shutterstock
Sediu al Oficiului Fiscal în Finlanda Foto Shutterstock

Un român stabilit în Finlanda i-a scris prietenului său din ţară cum a decurs întâlnirea sa cu reprezentanţii Fiscului, după ce uitase să plătească nişte taxe. Finlandezul de origine română a făcut şi o comparaţie cu o păţanie asemănătoare din România

O vorbă a americanilor spune că „de moarte şi de fisc nu scapă nimeni”. La noi, oamenii de rând pot spune că este chiar mai rău, atunci când vorbim de fisc. În schimb, un sighişorean stabilit în Braşov – Dan Popa - a postat pe Facebook ce i-a scris un prieten care a emigrat în Finlanda, despre modul în care acţionează fiscul din ţara nordică.

„Băi, fii atent cum e aici! Luna trecută am uitat să-mi achit nişte taxe. M-am luat cu altele şi am uitat, pur şi simplu, nah! Azi dimineaţă, a treia zi după termenul limită de plată (de care, efectiv, uitasem), o maşină neagră opreşte în faţa casei (după cum ştii, eu lucrez de acasă de peste un an). Coboară doi tipi, sună la uşă. Frate, din ăia din care vezi în Matrix! Costume negre, feţe sobre, lentile închise la ochelari! Erau «portăreii». 

Eram pe punctul de a le spune că în 5 minute achit taxele, să mă milogesc de ei să mă ierte, că mă luasem cu altele şi că prostul de mine uitase... N-am mai apucat”, i-a scris, sighişoreanului, prietenul care, între timp, a devenit cetăţean finlandez.

Finlandezul de origine română avea experienţa din ţara de origine şi se gândea la tot ce poate fi mai rău. Surpriza a fost, în aceste condiţii, uriaşă!

„Oamenii m-au întrebat dacă sunt ok, dacă îmi merg cumva prost afacerile şi dacă am nevoie ca Statul să mă scutească de 6 luni la plata taxelor. S-au scuzat, spunând că doar 6 luni prevede Legea, dar că pot aplica online pentru o prelungire mai consistentă.

Trebuia doar să semnez o hârtie prin care mă angajam că, după cele 6 luni, «voi depune toate eforturile» să revin la zi cu plata taxelor. Fără penalităţi, fără ameninţări... Doar să decid cum mi-ar fi mie mai uşor... Am achitat pe loc, fireşte. Oamenii aveau la ei POS, după care au plecat în treaba lor”, a mai scris românul din Finlanda.

Prietenul lui Dan Popa şi-a amintit şi de o experienţă din România, când a avut o datorie mult mai mică. 

„Ţin minte cum, la noi în ţară, pentru o greşeală de 38 de lei, ANAF mi-a blocat conturile, de mi-a trebuit o săptămână de alergătură între administraţiile financiare, Trezorerie şamd ca să mi le deblochez (deşi, culmea, FISCUL îmi era dator pe sold net – trebuia, de fapt, să IAU BANI, NU SĂ LE DAU - pentru impozite plătite în avans, pe care serverele lor «nu le vedeau»).

Asta este diferenţa dintre noi şi voi şi de aia mă felicit că am plecat!”, i-a transmis „finlandezul” prietenului său. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Geamantanele din perete, intrarea originală a unui hostel din Braşov

 

Braşovul a scăpat de „perversul de pe linia 41“. Bărbatul care oripila comunitatea a murit în timpul anchetei

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite