Dosar penal pentru reţinerea şi neplata contribuţiilor la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teanc bani lei oferta mana

Ministerul Finanţelor lucrează la un mecanism care ar trebui să fie funcţional de la 1 martie şi să asigure reincriminarea ca faptă penală a reţinerii şi nevirării unor contribuţii şi impozite, scrie profit.ro, precizând că iniţiativa a fost luată în baza propunerii Camerei Consultanţilor Fiscali.

Contactat de Profit.ro, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat că ministerul lucrează în prezent, pe baza unei propuneri a Camerei Consultanţilor Fiscali, pentru introducerea unei analize care să determine dacă datornicul are, la rândul său, de recuperat sume de bani de la stat, dar a confirmat şi posibilitatea unui mecanism mai amplu de compensare a datoriilor între firme şi stat, o variantă analizată încă din decembrie.

De la 1 martie, în urma unor modificări legislative adoptate la finalul anului trecut, fapta de reţinere şi nevirare la bugetul de stat a unor contribuţii, taxe şi impozite va fi reincriminată ca faptă penală. Mecanismul pe care îl va introduce Ministerul Finanţelor ar trebui să ofere firmelor siguranţa că nu vor avea probleme pentru că nu au virat la bugetul statului nişte sume care ar fi egale sau chiar mai mici comparativ cu ce au acestea de încasat de la autorităţi.

Modificarea legislativă de la finalul anului trecut Fapta de reţinere şi neplată, de încasare şi neplată, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a unor impozite şi/sau a unor contribuţii, cum sunt cele plătite de angajaţi la pensie şi sănătate, se reincriminează ca faptă penală. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani.

,În cazul unei astfel de infracţiuni, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro şi este recuperat, fapta este sancţionată doar cu amendă, în timp ce dacă prejudiciul este între 50.000 de euro şi 100.000 de euro, se poate sancţiona cu amendă sau cu închisoare.

Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte.

Proiectul iniţial al Finanţelor, prezentat în decembrie, prevedea că este reincriminată şi fapta de nereţinere şi nevirare, însă mediul de afaceri a ridicat obiecţii justificate, afirmând că nereţinerea nu poate fi imputată ca infracţiune, fiind frecvente cazurile în care contribuabili corecţi interpretează legislaţia în mod diferit faţă de eventualele verificări derulate de ANAF, iar astfel de cazuri se soluţionează în instanţă.

Măsura fusese prevăzută să se aplice de 1 martie 2023 pentru a da timp mediului de afaceri să se pregătească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite