Salvare spectaculoasă în Munții Piatra Craiului. Turist blocat într-o zonă periculoasă, nu se mai putea mișca

0
Publicat:

Un bărbat a fost salvat după o misiune spectaculoasă a salvamontiștilor. El a fost ridicat cu troliul în elicopter, după ce a anunțat la 112 că are crampe musculare și nu se mai poate mișca. Se afla într-o zonă deosebit de periculoasă în Munții Piatra Craiului.

Turstul a fost ridicat cu troliul la elicopter FOTO Facebook Salvamont Zărnești
Turstul a fost ridicat cu troliul la elicopter FOTO Facebook Salvamont Zărnești

După ce s-a dat alarma, echipajele SMURD și Salvamont au intervenit cu elicopterul să-l ajute pe turistul blocat într-o zonă accidentată.

Turistul a făcut greșeala să urce singur pe un traseu dificil, și l-au lăsat picioarele pe o pantă abruptă, și înghețată la câteva sute de metri de Vârful Turnu.

Aflându-se singur pe traseu, a constatat cā nu mai poate continua ascensiunea, atât din cauza stārii zāpezii cât și a imposibilitāții de deplasare (acuza crampe musculare).

Având în vedere condițiile de iarnā, puținul timp rāmas pânā la lāsarea întunericului, dificultatea traseului precum și existența riscului de hipotermie, s-a luat decizia solicitārii sprijinului aero prin POA Brasov, pentru a soluționa cazul cât mai rapid. În urma intervenției, tânārul a fost extras și coborât în siguranțā”, a transmis Salvamont Zărnești.

Salvatorii au ajuns la el în timp record, înainte ca acesta să intre în hipotermie și, în final l-au adus în siguranță la baza muntelui.

Studentă aproape moartă după ce a urcat pe munte în colanți și cu poșetă pe umăr: „Am ajuns în Rai?”

Aproape moartă. Așa a fost găsită, în urmă cu câteva zile, o tânără din Cehia pe un versant periculos din munții Piatra Craiului. Studenta în vârstă de 24 de ani a fost găsită ghemuită în zăpadă, înghețată, după ce a plecat pe munte în haine subțiri.

Salvamontiștii care au descoperit-o în șoc hipotermic au fost uimiți. Fata purta cizme de piele, colanți și un hanorac subțire, iar pe umăr avea o poșetă, anunță Știrile ProTV.

Nu avea haine groase și nici lanternă

Fata, studentă la Arte în București, a plecat joi dimineața din Zărnesti către Cabana Curmătura, iar de acolo spre Vârful Turnu de pe creasta Pietrei Craiului.

Deși plecase la munte, fata era îmbrăcată de oraș: cu cizme de piele, colanți, un hanorac subțire, iar pe umăr purta poșetă. Sursa citată arată că ea nu avea haine groase sau lanternă.

Ziua a reușit să parcurgă traseul propus, deoarece era însorit, fără zăpadă, însă la coborâre a ales o poteca nordică. Pe drum a prins-o noaptea, iar în zonă era gheață și zăpadă. Speriată și înghețată, tânăra a sunat după ajutor.

Salvamontiștii din Zărnești au găsit-o ghemuită în zăpadă, în hipotermie și cu greu au reușit să o trezească. Primele ei cuvinte au fost. „Sunt moartă? Am ajuns în Rai?”.  Salvamontiștii au coborât-o în siguranță de pe munte, după ce au echipat-o cu haine groase.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite