Studentă aproape moartă după ce a urcat pe munte în colanți și cu poșetă pe umăr: „Am ajuns în Rai?”

0
Publicat:

Aproape moartă. Așa a fost găsită o tânără din Cehia pe un versant periculos din munții Piatra Craiului. Studenta în vârstă de 24 de ani a fost găsită ghemuită în zăpadă, înghețată, după ce a plecat pe munte în haine subțiri.

Fata în hipotermie a fost salvată FOTO Arhivă Salvamont România
Fata în hipotermie a fost salvată FOTO Arhivă Salvamont România

Salvamontiștii care au descoperit-o în șoc hipotermic au fost uimiți. Fata purta cizme de piele, colanți și un hanorac subțire, iar pe umăr avea o poșetă, anunță Știrile ProTV.

Nu avea haine groase și nici lanternă

Fata, studentă la Arte în București, a plecat joi dimineața din Zărnesti către Cabana Curmătura, iar de acolo spre Vârful Turnu de pe creasta Pietrei Craiului.

Deși plecase la munte, fata era îmbrăcată de oraș: cu cizme de piele, colanți, un hanorac subțire, iar pe umăr purta poșetă. Sursa citată arată că ea nu avea haine groase sau lanternă.

Ziua a reușit să parcurgă traseul propus, deoarece era însorit, fără zăpadă, însă la coborâre a ales o poteca nordică. Pe drum a prins-o noaptea, iar în zonă era gheață și zăpadă. Speriată și înghețată, tânăra a sunat după ajutor.

Salvamontiștii din Zărnești au găsit-o ghemuită în zăpadă, în hipotermie și cu greu au reușit să o trezească. Primele ei cuvinte au fost. „Sunt moartă? Am ajuns în Rai?”.  Salvamontiștii au coborât-o în siguranță de pe munte, după ce au echipat-o cu haine groase.

Turist în pantaloni scurți, blocat peste noapte pe munte: cum l-au găsit salvatorii

Un incident similar a avut loc în martie 2023. Un bărbat de 35 de ani era doar în pantaloni scurți și o bluză subțire, când a rămas blocat în zona Văii Caraiman. El a găsit o metodă de a rezista toată noaptea, fără echipament adecvat, la temperaturile scăzute.

Bărbatul a sunat joi seara la 112, anunțând că este în imposibilitatea de a mai înainta și că e blocat undeva în zona Valea Caraiman, după cum au anunțat salvamontiștii prahoveni. O echipă formată din trei salvatori montani de la Baza Salvamont Baba Mare au plecat în căutarea lui, însă în întuneric, căutările lor au fost fără succes. Abia după 24 de ore a fost reperat.

„Victima ne-a povestit că a vrut să facă o tură de antrenament, a urcat pe Valea Cerbului, apoi a luat-o pe Brana Caraimanului. La un moment dat nu a mai putut înainta şi a coborât pe sub brana, direct spre Valea Caraimanului. Era echipat în pantofi sport, pantaloni scurţi şi o bluză subţire. Fiind o fire sportivă, s-a mişcat toată noaptea şi a evitat să intre în şoc hipotermic, temperatura fiind negativă la 1800 m altitudine”, au precizat salvamontiștii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite