Mii de semnatari ai petiției pentru repunerea în funcție a vicepreședintelui Protecției Copilului. Protest „funerar” anunțat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost copil abandonat a inițiat o petiție în care solicită repunerea în funcție a lui Vișinel Balan la Protecția Drepturilor Copilului. Aproape 4.000 de persoane au semnat deja petiția.

Tinerii instituționalizați îl sprijină pe Vișinel Balan FOTO Cosmin Olteanu
Tinerii instituționalizați îl sprijină pe Vișinel Balan FOTO Cosmin Olteanu

Cea mai puternică voce ridicată din rândul copiilor instituționalizați, Vișinel Balan, a fost demis recent din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Demiterea sa a stârnit un val de nemulțumire, în special în rândul copiilor abandonați.

Aceștia a inițiat o petiție prin care solicită repunerea în funcție a celui care i-a reprezentat și din calitatea de președinte al Consiliului Tinerilor Instituționalizați. Inițiatorii petiției au trimis și o scrisoare premierului, în care îi cer să reconsidere poziția față de cel pe care îl consideră reprezentantul intereselor copiilor.

„Prin această scrisoare, noi, semnatarii petiției adresate dumneavoastră, vă cerem sprijinul pentru renumirea lui Vișinel Costel Balan în funcția de vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat, la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, se precizează în scrisoare.

Demis pentru că a vrut să miște lucrurile

Inițiatorii au motivat și demersul lor și au scris ce cred ei despre motivele pentru care a fost demis Vișinel Balan.

Demiterea sa a fost cauzată de apropierea sa față de societatea civilă în detrimentul instituției și a procedurilor, militarea în vederea desființării centrelor de plasament și faptul că acesta a ținut să se deplaseze în toată țara în control. Acesta a cerut anchetarea tuturor cazurilor de abuzuri sexuale din centrele rezidențiale și asistența maternală, lucru care a deranjat conducerea instituției și a servit drept încă un motiv pentru demiterea sa. Adopțiile internaționale au reprezentat o altă dispută care a generat pentru conducerea instituției să îl dorească pe Vișinel Balan dat afară”, se mai spune în document.

Vișinel Balan spune că nu se aștepta la o susținere atât de puternică. „Ne gândeam că petiția va fi semnată de cel mult 500 de persoane. Deja numărul semnatarilor se apropie de 4.000, dintre care mai bine de un sfert sunt tineri abandonați. De altfel, inițiator al petiției este tot un tânăr abandonat”, a spus fost vicepreședinte al Autorității.

Zeci de mii de copii morți

Vișinel Balan spune că, din 1990, au murit peste 30.000 de copii instituționalizați, fie în timp ce se aflau sub protecția statului, fie după ce au părăsit sistemul.

„Pe 13 aprilie, în Joia Mare, vom face un protest funerar (cu sicrie), la care estimăm că vor participa aproximativ 1.000 de persoane. Vrem să atragem atenția asupra copiilor care s-au sinucis și care mor din incompetența și nepăsarea noastră. Au murit atât de mulți pentru că nu interesează pe nimeni”, a mai arătat Vișinel Balan.

Fostul vicepreședinte consideră că acțiunea de demitere a sa a pornit de la un interviu pe care l-a acordat și în care a declarat că a cerut conducerii instituției să înceapă o anchetă în urma sinuciderii unui copil, însă nimeni nu a făcut vreun pas. De asemenea, Vișinel Balan crede că a deranjat și prin susținerea reluării adopțiilor internaționale. El spune că faptul că România nu permite adopțiile internationale, așa cum s-a angajat, demonstrează că mentalitatea în sistem este cea din 1990 și nu din 2023.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite