România, ţara europeană cu cei mai mulţi copii abandonaţi. La Braşov se dezbate public modificarea Legii adopţiei
0România este ţara cu cei mai mulţi copii instituţionalizaţi. Preşedintele Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu, doreşte modificarea Legii adopţiei, pentru ca şansele la o familie ale micuţilor orfani sau abandonaţi să crească
România are cel mai mare număr de copii instituţionalizaţi din Uniunea Europeană. Aproximativ 60.000 de minori se află în centre, la asistenţi maternali profesionişti, în familii de plasament sau cu diverse alte forme de protecţie socială. Felul în care a fost construit sistemul se dovedeşte a fi nu tocmai cel mai bun, din moment ce România nu reuşeşte să reducă semnificativ acest număr de copii.
Azota Popescu, o braşoveancă octogenară care luptă pentru drepturile copiilor abandonaţi şi conduce Asociaţia Catharsis a avut mai multe iniţiative legislative prin care Legea adopţiei a fost îmbunătăţită de-a lungul celor peste 20 de ani de când activează în acest domeniu.
După opt dezbateri publice în ultimii 12 ani, Azota Popescu o ia de la capăt, cu intenţia de a îmbunătăţi încă o dată Legea adopţiei. Preşedintele Asociaţiei Catharsis explică şi motivul pentru care are un nou proiect de lege.
„Pentru că România are cel mai mare număr de copii abandonaţi de pe întreg continentul european. Copiii înnebunesc în sistem până la majorat, iar, după ce ies, cei mai mulţi devin adulţi asistati social. Unii prin spitale, alţii prin centre sociale pentru persoane fără adăpost sau penitenciare. Legea adopţiei, modificată de patru ori până în prezent, îngreunează adopţia naţională şi face imposibilă adopţia internaţională. Deşi sunt eligibili la adopţie aproximativ 6.000 de copii, dintre care peste 3.000 pentru adopţie naţională şi aproximativ 3.000 pentru adopţie internaţională, totuşi adopţia bate pasul pe loc. Avem familii atestate din 2018, 2019, 2020 şi reatestate, care aşteptă cu nerăbdare potrivirea cu un copil. Dar, fără succes”, a explicat Azota Popescu motivele pentru care îşi doreşte modificarea legislaţiei.
În 3 iunie, la Prefectura Braşov, la dezbatere vor participa foşti copii instituţionalizaţi, parlamentari şi alţi factori de decizie, care pot ajuta ca numărul de copii crescuţi de stat să scadă.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă“, prezentat la Braşov în premieră