De astăzi se pot plăti taxele şi impozitele locale. Sunt la fel ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale se aşteaptă la cozi în primele zile ale acestei săptămâni. FOTOAdevărul.
Autorităţile locale se aşteaptă la cozi în primele zile ale acestei săptămâni. FOTOAdevărul.

Edilii au decis să nu măreaască anul acesta cuantumul taxelor şi impozitelor locale. Anul 2013 a venit totuşi cu scumpirea biletelor şi abonamentelor la transportul în comun.

Concret, impozitul aferent unei garsoniere cu suprafaţa utilă de 28 mp va fi în 2013 de aproximativ 77 de lei în zona A a oraşului, 74 de lei în zona B, 71 de lei în zona C şi 68 de lei în zona D.

Pentru un apartament cu două camere, având o suprafaţă utilă de 43 mp, impozitul va fi de aproximativ 125 de lei în zona A, 120 lei în zona B, 110 lei în zona C şi 104 lei în zona D.

Pentru un apartament cu trei camere şi 66 mp suprafaţă utilă, impozitul datorat va fi de aproximativ 183 de lei în zona A, 175 de lei în zona B, 167 de lei în zona C şi 159 de lei în zona D.

De asemenea, cei care îşi vor achita integral impozitul pentru clădiri, terenuri sau maşini, până la 31 martie, vor beneficia de o reducere de 5%.

În schimb, braşovenii care deţin mai multe proprietăţi vor plăti mai mult decât cei care au o singură casă. Astfel, pentru al doilea imbil, în afara celui de domiciliu se va plăti un impozit majorat cu 65%, cu 150% pentru cea de-a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Edilii îi taxează pe proprietarii care nu şi-au reevaluat clădirile

Pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota impozitului pe clădiri se stabileşte la 20% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrate în contabilitatea persoanelor juridice până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Pentru cei care nu şi-au evaluat impobilul în ultimii cinci ani impozitului pe clădiri se stabileşte la 40%. În mod normal această taxă este de 1,5% din valoarea de investar la imobilele care au fost reevaluate.

Scumpiri la biletele RAT din 4 ianuarie

Un bilet cu o călătorie costă 2 lei, faţă de 1,5 lei cât este acum. Un abonament pe o singură linie va fi 40 de lei, faţă de 35 de lei, cât este în prezent. Totodată, biletul de pentru Poiana Braşov va fi 4,5 lei, iar un abonament pe traseul liniei 20, 90 de lei, cu 20% mai mult. Pensionarii vor plăti 2 lei pentru 2 călătorii, în loc de 1,5 lei, gratuităţile acordate celor cu venituri de până în 800 de lei urmând să se menţină.

Tot 90 de lei va costa şi abonamentul pe toate liniile, respectiv cu 12,5% mai mult decât în prezent. Şi amenda pentru blatişti a crescut de la 45 de lei la 60 de lei.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite