Arădenii vor plăti taxe şi impozite cu 16% mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxele şi impozitele locale se plătesc din data de 14 ianuarie FOTO Adevărul
Taxele şi impozitele locale se plătesc din data de 14 ianuarie FOTO Adevărul

Hotărârea de Guvern care stabileşte că impozitele şi taxele locale pot fi majorate cu rata inflaţiei de autorităţile publice locale este interpretată diferit.

De exemplu, la nivelul municipiului, consilierii locali au aprobat majorarea cu 16% a taxelor şi impozitelor, chiar da acest lucru nemulţumeşte societatea civilă care astăzi a organizat o dezbatere pe acestă temă.

Consiliul Local Civic propune ca taxele şi impozitele locale în Municipiul Arad să se situeze la nivelurile stabilite prin Hătărâre de Guvern, deoarece în acest fel „acestea sunt mult reduse faţă de cele stabilite ilegal prin HCLM Arad de către PDL, UDMR şi PPDD la initiativa primarului”.

La dezbatere au fost invitaţi şi consilierii locali. După şedinţa de consiliu în care a fost votat proiectul ce prevede majorarea taxelor şi impozitelor, primarul Gheorghe Falcă, a declarat:

„Guvernul a adoptat hotărârea de majorare a impozitelor pe proprietate cu 16%, decizie care imediat a fost comunicată de Ministerul Finanţelor către toate administraţiile locale şi este obligatorie. În aceste condiţii, noi nu aveam altă opţiune decât să aplicăm hotărârea Guvernului care creşte cu 16 la sută taxele pe proprietăţi în 2013, iar Consiliul Local să voteze aplicarea legii“.

Astfel, arădenii vor plăti impozite cu 16 la sută mai mari, ceea ce înseamnă că cineva care anul trecut a plătit 100 de lei impozit pentru locuinţă, acum va plăti 116 lei.

Ca în fiecare an, cei care vor plăti impozitele până la 31 martie vor beneficia de o reducere de 5 la sută.
În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.

În timp ce în municipiu impozitele sunt mai mari, î multe localităţi din judeţ acestea rămân la fel ca şi anul trecut. Printre acestea se numără localităţile Chişineu-Criş, Seleuş, Săvârşin, Olari, Zimandu Nou, Zădăreni.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite