Consiliul Judeţean, partener în proiectul basarabean „Cunoaşte-ţi Ţara”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintel CJ, Claudiu Coman (foto dreapta), a fost gazda oaspeţilor basarabeni
Vicepreşedintel CJ, Claudiu Coman (foto dreapta), a fost gazda oaspeţilor basarabeni

Cel puţin o mie de basarabeni ar putea vizita Braşovul şi împrejurimile în această vară, în cadrul proiectului „Cunoaşte-ţi Ţara”, derulat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 din Republica Moldova. O delegaţie din conducerea acestei organizaţii a fost primită astăzi, la Consiliul Judeţean Braşov, de vicepreşedintele Claudiu Coman.

Oaspeţii au prezentat proiectul, care în anul 2015 a adus în România 5.200 de basarabeni. Aceştia au avut ocazia să vadă pe viu realităţile româneşti, să viziteze obiectivele culturale şi turistice reprezentative, să simtă cum se trăieşte cu adevărat în România. „Pentru anul 2016 ne dorim implementarea în masă a proiectului, asigurând deplasări de 3 zile/2 nopţi pentru o sută de mii de basarabeni. Vrem să includem şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi să aducem cu precădere oameni din mediul rural. Obiectivul este măreţ şi destul de greu de îndeplinit, dar contextul intern din cele două state româneşti şi viteza cu care se desfăşoară evenimentele pe scena internaţională ne obligă să ne angajăm cu toate forţele în lupta pentru reunirea Republicii Moldova cu România”, a spus Diana Barbu, managerul proiect.

Proiectul se  va derula în perioada 15 iulie – 31 august, atunci când beneficiarii lui vor putea fi cazaţi în campusul universitar şi în căminele liceelor braşovene. În acest sens, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 contează pe sprijinul şi susţinerea acordate de conducerea Universităţii „Transilvania”şi de municipalitate.

În proiect se va implica şi Consiliul Judeţean Braşov. „Este foarte important să păstram legături strânse cu fraţii noştri de peste Prut. Întotdeauna aceste schimburi sunt cele care generează o altă percepţie în Republica Moldova, deoarece unul din punctele care îi separă pe locuitorii celor două state româneşti este lipsa de informaţie reală a basarabenilor asupra realităţii din România. La ora actuală, doar 25% dintre moldoveni ar dori unirea cu România. Sunt sigur că toţi cei care ne vor vizita ţara şi judeţul vor înţelege mult mai bine cum stau lucrurile în fapt. Acesta este cel mai bun mod prin care ne putem cunoaşte mai bine reciproc, astfel încât să nu mai vorbim despre două naţiuni sau două limbi. Întotdeauna când aud aceste prostii mă gândesc la aberaţia unui dicţionar român-moldovenesc sau la faptul că atunci când ne întâlnim nu avem nevoie de traducător, pentru că vorbim o singură limbă, limba română. Salut această iniţiativă civică, în întâmpinarea căreia noi venim cu toată deschiderea” a declarat vicepreşedintele CJ Claudiu Coman.

Consiliul Judeţean Braşov va încheia un parteneriat cu Platforma Unionistă Acţiunea 2012 prin intermediul căruia să poată fi asigurat cel puţin accesul gratuit al participanţilor la obiectivele culturale şi turistice din municipiul şi judeţul Braşov.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite