Cetatea Prejmer, cea mai bine păstrată fortificaţie din Europa, este singurul loc din România notat cu trei stele în faimosul ghid turistic Michelin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brasov cetatea prejmer

Cetatea Prejmer care adăposteşte Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din Braşov. Este printre puţinele care nu au fost dărâmate de comunişti, ci din contră. Chiar Nicolae Ceauşescu a dat bani pentru restaurarea ei.

Cetatea a fost construită în 1211 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori.

Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Biserica Neagră din Braşov a mai primit două stele, iar tot aceeaşi distincţie o are şi capitala.

„Din ce ştim este singurul obiectiv turistic din ţară care a obţinut 3 stele în Ghidul Verde Michelin. Este un ghid pentru turiştii cunoscutori, iar cam 10-15% dintre vizitatorii noştri vin după ce au citit acest ghid. Anul trecut am avut peste 60.000 de turişti“, ne-a declarat Silvia Zeimes, managerul Cetăţii Prejmer.

Atracţiile fortificaţiei

Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi multe alte atracţii unicat. „Cetatea Prejmer este cea mai veche biserifică fortificată din Ţara Bârsei. Una dintre atracţii este stuparul de cămăruţe care este unic. Sunt practic 274 de încăperi mici, câte una pentru fiecare familie din sat. Numărul camerei era acelaşi cu al casei, de aceea toate sunt numerotate. Aici se adăposteau oamenii în cazul unei invazii. De asemenea Drumul Străjii pe lângă zidurile cetăţii este foarte bine păstrat, iar în cazul altor fortificaţii el nu mai există. Mai este şi Orga Morţii, practic o scândură cu cinci puşti pe o parte şi cinci pe alta, care se rotea şi devenea o adevărată mitralieră. Era folosită atunci când cetatea era atacată“, a mai spus Silvia Zeimes.

Cetatea Prejmer este printre puţinele obiective turistice care nu au fost distruse de comunişti. Între 1960 şi 1973, statul român, inclusiv Ceauşescu cu mâna lui, a semnat o investiţie de 18 milioane de lei. pentru restaurarea ei. Din 1992 cetatea aparţine Fundaţia Saşilor Transilvăneni.  

Pe timp de vară, din aprilie până în octombrie cetatea poate fi vizitată de luni până sâmbătă între 9-00 şi 18.00, iar duminica între orele 11.00-18.00. În restul anului o puteţi vizita de luni până sâmbătă în intervalul 9.00-16.00, iar duminica de la 11.00 la 16.00. Biletul de intrare costă 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi şi studenţi.

Legendele cetăţii

Cetatea era un punct strategic important, cu bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Legenda spune că la una dintre invaziile barbare, un tătar a fost lovit în cap de „dintele" unei porţi de fier şi atât de tare îi era capul, încât a sfârşit prin a-l rupe. Aşa au ales oamenii să-şi explice existenţa unei porţi de fier „ştirbe" din interiorul cetăţii.

O altă legendă, cunoscută în majoritatea cetăţilor medievale din Ţara Bârsei, spune că, în cazul în care un cuplu se certa, era pedepsit să locuiască mai mult timp în „odaia împăcării". Cei doi soţi erau obligaţi să supravieţuiască cu un singur tacâm şi un singur blid. Această „condamnare" ducea inevitabil împăcarea soţilor. 

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite