Brașovul, singurul oraș din România care se luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2025

0
Publicat:

Directoratul general pentru Mediu al Comisiei Europene a anunțat care sunt candidatele pentru titlul de Capitală Verde Europeană – 2025. Brașovul este unul dintre cele zece orașe din Europa care au trecut de prima etapă.

Brasov. FOTO Primăria Brașov
Brasov. FOTO Primăria Brașov

Municipiul Brașov este singurul oraș din România care candidează la această categorie, fiind  în competiția cu cu nouă orașe din alte șase țări: Portugalia, Spania, Italia, Austria, Polonia și Lituania.

„Brașovul este primul oraș din România care și-a propus ca, într-un timp scurt, să devină un model în domeniul protejării mediului și al sustenabilității, astfel încât să devină Capitala Verde a României. Multe dintre demersurile și proiectele noastre din ultimii ani au făcut ca acest obiectiv să devină unul dezirabil, astfel încât orașul nostru să aibă o calitate crescută a vieții și să fie un deschizător de drumuri în implementarea politicilor verzi. De la transportul în comun ecologic, la proiectele care ne fac un oraș independent energetic, toate ne dau șansa de a ne poziționa în avangarda orașelor europene sustenabile. Acesta a fost motivul pentru care ne-am depus candidatura la titlul de Capitală Verde a Europei în 2025”, a explicat primarul Brașovului, Allen Coliban.

„Ne obligă să continuăm toate proiectele de transformare a Brașovului”

 Brașovul a trecut deja de prima etapă a acestei competiții, o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor.

„Am trecut de prima etapă iar acest lucru ne onorează, mai ales că suntem singurul oraș din România aflat în faza actuală a competiției. Ce este la fel de important, această candidatura ne și obligă. Ne obligă să continuăm toate proiectele de transformare a Brașovului într-un oraș cu adevărat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural”, a declarat primarul Allen Coliban.

 Ce urmează

Cererile celor zece orașe care au trecut de prima etapă a acestei competiții - Brașov (România), Brescia (Italia), Cagliari (Italia), Graz (Austria), Guimarães (Portugalia), Logroño (Spania), Novara (Italia), Poznań (Polonia), Rzeszow (Polonia) și Vilnius (Lituania) - vor fi evaluate în următoarele săptămâni de un grup de șapte experți independenți, pe baza a șapte indicatori de mediu.

Brasov. FOTO Primăria Brașov
Brasov. FOTO Primăria Brașov

Comisia va anunța ulterior o listă scurtă a orașelor finaliste în vara anului 2023, iar în a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană.

„Juriul se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, actuala Capitală Verde Europeană”, se arată într-un comunicat al Primăriei Brașov.

Premiul pus în joc: 600.000 de euro

Miza câștigării titlului de Capitală Verde Europeană este, printre altele, un premiu de 600.000 de euro pentru a implementa acțiuni cheie în șase domenii: deșeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate și sol.

Din 2010 până acum, 15 orașe au fost premiate la categoria Green Capital. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.

Evaluare a aplicațiilor se face în funcție de mai mulți indicatori, atât din perspectiva situației prezente, cât și a ultimilor 10 ani și a planurilor pentru viitor: calitatea aerului; calitatea apei; biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate; managementul deșeurilor și economie circulară; zgomot; lupta împotriva schimbărilor climatice; adaptarea la schimbările climatice.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite