Un brăilean infectat cu virusul West Nile a murit. O femeie, tot din Brăila, este în stare critică

0
Publicat:

Un bărbat de 71 de ani a decedat la Spitalul de Urgență din Brăila fiind diagnosticat cu meningită cu virusul West-Nile. O altă brăileancă infectată cu același virus este la Terapie Intensivă.

Înțepăturile de țânțari pot provoca meningită FOTO arhivă Adevărul
Înțepăturile de țânțari pot provoca meningită FOTO arhivă Adevărul

Unul dintre pacienții internați la Terapie Intensivă în Brăila după infectarea cu virusul West Nile a decedat. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 de ani, din comuna Gropeni, care fusese spitalizat la finele lunii august, după ce a fost diagnosticat cu meningită cu virusul West Nile.

Al doilea pacient care a primit același diagnostic, o femeie de 86 de ani, este internată în continuare la Terapie Intensivă. Ambii pacienți fuseseră internați inițial pe secțiile Medicală și Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, dar au fost transferați la Terapie Intensivă pentru că au manifestat simptomele severe ale bolii. 

Recomandări pentru a evita înțepăturile de țânțari

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila au venit cu o serie de recomandări pentru a evita înțepăturile de țântari, principala cale de transmitere a virusului West Nile:

– purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în padure, la pescuit;

– utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;

– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi); – utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei;

– utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat;

– utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber;

– acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor.

 Simptomele virusului West Nile

Perioada de incubație a virusului Weste Nile – de regulă, pacientii dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

Fiecare persoană se poate confrunta cu simptome diferite:

1. Manifestarea de simptome severe – Meningită/Encefalită. În acest caz, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală precum: febră puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate); dezorientare; comă; tremor și convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii; amorțeală și paralizie.

Simptomele pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi ireversibile.

2. Manifestarea de simptome moderate – sindrom febril. În acest caz, perioada de incubație este de 2 până la 8 zile. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată precum: febră; durere de cap; simptome gastrointestinale - greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; limfadenopatie (rareori), adică inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.

Aceste simptome se manifestă pe o perioadă de 7-10 zile, însă slăbiciunea poate persista până la câteva săptămâni.

3. Lipsa simptomelor – Infecție asimptomatică. Studiile arată că aproximativ 80% dintre cazuri, (4 din 5 persoane) infectate cu virusul în cauză nu prezintă simptome.

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite