Situație fără precedent: o ursoaică și puiul ei, văzuți în județul Brăila, în zona de câmpie. A fost emis RO ALERT UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ursoaică și un pui au fost văzuți în apropiere de Făurei, în județul Brăila, la peste 100 de kilometri distanță de zonele montane. Un mecanic de locomotivă a văzut animalele și a alertat autoritățile.

Mesaje RO ALERT trimise de ISU FOTO: ISU
Mesaje RO ALERT trimise de ISU FOTO: ISU

UPDATE: 19, 20 Reprezentanții ISU Brăila anunță la ora 17,15 s-a transmis mesaj RO-Alert pentru localitățile Jirlau și Galbenu, cu privire la prezența unor urși pe DJ 203 în zona podului care traversează râul Buzău pe raza localității Jirlău.

În acest moment la fața locului se află patru echipaje ale Inspectoratului de Jandarmi Brăila cu o cameră cu termoviziune și un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, trei echipaje ale IPJ Brăila cu o cameră cu termoviziune, un echipaj SMURD de la ISU Brăila, echipe de voluntari din cadrul UAT Jirlău și un medic veterinar din localitatea Făurei.

În zonă se deplasează Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, inspectorul șef al ISU Brăila, colonel Ion Cristian și prim-adjunctul inspectorului șef al IJJ Brăila, colonel Paraschiv Gabriel-Nicolae.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Incidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri, 1-2 februarie 2024. Mecanicul a văzut ursoaica și un pui pe linia ferată și a oprit locomotiva pentru a evita un accident. Ulterior, a a sunat la 112. 

În zonă s-au deplasat echipe formate din pompieri și jandarmi, însă animalele nu au fost găsite. Căutarea s-a încheiat vineri dimineață. Localnicii au primit mesaj RO Alert privind prezența unor animale periculoase.

 În mesaj, autoritățile îi sfătuiește pe brăileni să evite zona, să rămână în locuință și să păstreze distanță fața de animale.

Specialiștii spun că este o situație fără precedent, fiind prima oară în istorie când este semnalată prezența unui urs pe teritoriul județului Brăila. 

„Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului. Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila”, a declarat Florin Taralunga, director Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila, pentru debraila.

Urs în libertate într-o pădure din judeţul Galaţi. Specialiştii sunt contrariaţi de situaţia nemaiîntâlnită

În 2021, o ursoaică a fost văzută, pentru prima dată, în nordul judeţului Galaţi. Localnicii au sesizat autorităţile, care spun că este posibil să fi venit din zona montană a judeţului Vrancea. 

Specialiştii cred că animale au venit din munţii Vrancei pentru a căuta hrană.

„Au fost semnalate urme de urs de urs în zona pădurii Buciumeni. Până la momentul actual în literatura de specialitate nu există semnalări de urs brun în Galaţi. Mai ales că nu este zonă montană. Practic, este posibil ca ursul să ajungă şi în zona Galaţiului deoarece zona Buciumeni este foarte aproape de munţii Vrancei. Este prima dată, eu nu ştiu în secolul nostru să fi fost urşi în libertate în judeţul Galaţi” , ne-a declarat Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.  

În munţii Vrancei trăiesc în jur de 400 de exemplare de urşi. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite