„Regele” mafiei cerealelor, judecat pentru o nouă evaziune uriaşă. Ce acuzaţii îi aduc procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Ciolcă Dan Ştefan, un controversat om de afaceri din Brăila, va răspunde penal pentru evaziune fiscală cu consecinţe deosebit de grave. DNA îl acuză că a înregistrat cu bună ştiinţă peste 120 de facturi false în contabilitatea firmelor pe care le administra, prejudiciiind statul cu aproape 7,5 milioane de lei.

Procurorii anticorupţie din Galaţi l-au trimis din nou în judecată pe controversatul om de afaceri brăilean Ciolcă Dan Ştefan pentru evaziune fiscală cu consecinţe deosebit de grave. Alături de acesta sunt judecaţi alţi trei oameni de afaceri, fiind vorba de Băjenaru Ionel, Craiu Dan Lucian şi Agavriloaiei Viorel.

Pe 25 martie, judecătorii Tribunalului Brăila au constatat legalitatea rechizitoriului în acest caz, urmând ca instanţa să stabilească primul termen pentru începerea procesului.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009-2011, Ciolcă Dan Ştefan, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei oameni de afaceri, a înregistrat în actele contabile ale societăţilor pe care le administra 121 facturi fiscale (în valoare totală de 39.015.440 de lei) privind cheltuieli cu achiziţii fictive de cereale şi plante tehnice. Cei patru administratori de societăţi comerciale au prejudiciat astfel statul cu aproape 7,5 milioane de lei, reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

Numele lui Ciolcă Dan Ştefan apare în mai multe dosare de evaziune fiscală, cel mai cunoscut fiind procesul denumit sugestiv „Mafia Cerealelor”, în care a fost condamnat la 4 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru evaziune fiscală şi obligat alături de doi complici să restituie ANAF-ului suma de 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacţiilor.  

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat, pe 25 ianuarie 2019, pe omul de afaceri Dan Ştefan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligaţi să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacţiilor.

A continuat să eludeze legea, deşi era anchetat  

Controversatul om de afaceri este judecat şi într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat un grup infracţional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro.

Dan Ştefan Ciolcă a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galaţi l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.

Anchetatorii susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

„Fabrică” de facturi false

La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi. Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula.

Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora “fabrica” facturi, în Bucureşti.

Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul se ridică la 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Oamenii de afaceri care au fentat statul cu milioane de lei. Schema prin care au obţinut deducerea ilegală a TVA-ului

Megaevaziune fiscală cu nisip şi pietriş din râul Siret. Circa 15.000 de tone de materiale au fost confiscate

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite