Filiera aurului. Începe judecata în dosarul grupării de evazionişti cu metale preţioase. Prejudiciul: 18 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aur şi bijuterii din aur ridicate în urma percheziţiilor realizate în dosar Foto: DIICOT
Aur şi bijuterii din aur ridicate în urma percheziţiilor realizate în dosar Foto: DIICOT

Un dosar cu 25 de inculpaţi trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani din afaceri cu aur va fi judecat după aproape trei ani de la momentul înregistrării cauzei la instanţă.

Liderul grupării de evazionişi este un om de afaceri din Alba Iulia, a cărui soţie este judecătoare de Curte de Apel. Dosarul a fost trimis în judecată de către DIICOT Iaşi, iar prejudiciul reţinut inculpaţilor se ridică la 18 milioane de lei.

Cauza va intra în faza de judecată, în perioada următoare, la Tribunalul Iaşi, după ce a fost constatată legalitatea rechizitoriului şi a actelor de urmărire penală. Întreaga procedură a durat aproape trei ani. Au fost excluse din dosar o serie de procese verbale privind supravegherea tehnică a unor inculpaţi realizate cu sprijinul SRI, în 2013 şi 2014.

În cauză au calitatea de inculpat şi cinci societăţi comerciale, din care trei aparţin afaceristului din Alba. Pentru documentarea cauzei, procurori de la DIICOT Iaşi au efectuat în octombrie 2018 un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei şi au fost instituite sechestre pe imobile şi autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.

La momentul respectiv s-a precizat că, în perioada 2012 – 2015, omul de afaceri din Alba Iulia (Cornel M.) împreună cu alte două persoane din Iaşi au constituit un grup infracţional ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către afaceristul din Alba Iulia a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive. Acestea au avut ca efect sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către una dintre firmele acestuia.

Achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur

Cele două persoane din Iaşi au pus la dispoziţia afaceristului din Alba facturi fiscale emise de societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi (”societăţi fantomă” sau societăţi de ”tip conductă”), care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către cele trei societăţi beneficiare. 

Liderul grupării era bărbatul din Alba, care prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii. Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit, precum şi solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.

”Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul M. C., cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii A. A. şi M. M. în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur.

În acest context, inculpaţii au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Vă mai recomandăm:

 

Comisar şef judecat pentru fals şi uz de fals. Cum a vrut să scape doi afacerişti acuzaţi de violare de domiciliu

 

Gara monumentală din Transilvania, veche de peste 100 de ani, lăsată în paragină. Aici a murit stegarul Marii Unirii, Ioan Arion FOTO

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite