Cartea cu singurul autograf dat de Ceaușescu, deținută de un cunoscut colecționar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţionarul brăilean Nelu Ivan deţine cartea cu singurul autograf dat de Nicolae Ceauşescu. Fostul dictator și-a pus semnătura pe carte în noiembrie 1989, la ultima sa vizită de lucru în Brăila, la Combinatul de Celuloză şi Hârtie.

Cartea cu autograful lui Ceaușescu se află acum în colecția lui Nelu Ivan FOTO Agerpres
Cartea cu autograful lui Ceaușescu se află acum în colecția lui Nelu Ivan FOTO Agerpres

Colecționarul Nelu Ivan, preşedintele fondator al Asociaţiei Filatelice "Dunărea" Brăila, a povestit cum a ajuns o carte publicată în doar cinci exemplare în mâna unui maistru și apoi în impresionanta sa colecție.

„Ultima vizită de lucru a preşedintelui Nicolae Ceauşescu a fost la Brăila, în 1989, cu o lună înainte de Revoluţie. Nicolae Ceauşescu a vizitat Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Brăila, iar în timpul acestei vizite de lucru a dat primul său autograf pe o carte unicat, care se găseşte în prezent în colecţia mea.

Cu puţin înainte de această vizită, un maistru care lucra la Fabrica de Cartoane fusese plecat în delegaţie la Scânteia, de unde luase direct de pe bandă o carte prototip, care tocmai ieşise de sub tipar. Istoria acestei cărţi avea să fie una specială, pentru că ea este cea pe care preşedintele Nicolae Ceauşescu a dat singurul său autograf", a declarat Nelu Ivan pentru Agerpres.

Cartea pe care Nicolae Ceauşescu și-a pus semnătura se numeşte „Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România" şi nu a mai văzut lumina tiparului pentru că a venit Revoluţia. Cartea a fost tipărită doar în cinci exemplare, iar unul dintre ele se află în colecţia lui Nelu Ivan.

„Maistrului i-a venit ideea să îi ia un autograf lui Ceauşescu în timp ce se afla în vizită la Combinat. A mers cu cartea spre biroul directorului general al Combinatului, Gheorghe Nicolau, unde ştia că este preşedintele Ceauşescu, dar la uşă se aflau mai mulţi ofiţeri de securitate, care nu i-au permis să intre. L-au întrebat ce doreşte.

«Vreau să ajung la tovarăşul Nicolae Ceauşescu ca să îi iau un autograf», a spus el. Ofiţerii de securitate au râs, iar unul dintre ei i-a zis: «Ia dă cartea încoace!» şi a intrat în birou. Când a intrat în birou, Ceauşescu l-a întrebat: «Ce se întâmplă?».

Singurul autograf pe care Ceaușescu l-a dat FOTO Agerpres
Singurul autograf pe care Ceaușescu l-a dat FOTO Agerpres

«Un tovarăş din fabrică vrea un autograf pe cartea aceasta», i-a răspuns securistul şi i-a întins cartea. Ceauşescu a luat cartea, a studiat-o şi i-ar fi spus: «Acesta este primul meu autograf!». A scos stiloul cu cerneală roşie şi a dat autograful sub numele lui pe pagina de Introducere, unde se afla un citat.

Mie mi-a confirmat întreaga scenă directorul Nicolau, care îmi era rival la şah. Stabilisem cu el să îmi scrie pe ultima pagină cum s-a întâmplat totul, dar nu a mai apucat, pentru că între timp a decedat", a povestit Nelu Ivan.

„În schimbul unui favor i-am cerut cartea”

Colecţionarul spune că a reuşit să intre în posesia cărţii în 1993, când maistrul care o deţinea a avut nevoie de o favoare, pe care Nelu Ivan i-a făcut-o, iar în schimbul acesteia i-a cerut cartea cu autograf.

„Prin 1993, m-am întâlnit cu deţinătorul cărţii, care avea o problemă de rezolvat. Eu cum l-am văzut mi-am amintit de carte şi, în schimbul favorului pe care i l-am făcut, i-am cerut să îmi dea acea carte. Nici nu a stat pe gânduri, a mers acasă şi mi-a adus-o. Mi-a zis că soţia lui ar fi vrut să o arunce la gunoi, pentru că o încurca prin casă. Noroc că nu s-a întâmplat acest lucru, iar această carte unicat se află acum în colecţia mea", spune Nelu Ivan.

Nelu Ivan are 76 de ani şi de 45 de ani colecţionează timbre, medalii, bancnote, monede, cărţi rare, obiecte de artă, dar cea mai impresionantă colecţie a sa este cea filatelică, ce conţine milioane de mărci poştale din toată lumea, între care şi celebrul timbru Mauritius, estimat la peste un milion de euro.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite