Colecționarul care te învață geografie din bancnote: „Dunărea apare pe bancnotele din Austria și din Ungaria“

0
Publicat:

Pasiunea pentru numismatică și cea pentru geografie ale unui profesor ieșean, Daniel Răduianu, s-au contopit și au dus la realizarea unei colecții impresionante de bancnote și monede, care are la bază o organizare riguroasă, pe categorii inedite.

Daniel Răduianu are o colecție impresionantă de bancnote FOTO. Arhiva personală
Daniel Răduianu are o colecție impresionantă de bancnote FOTO. Arhiva personală

Profesorul Daniel Răduianu predă Geografie și Educație fizică la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iași și este doctor în Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (2010). Pasiunea pentru această materie s-a concretizat în mai multe lucrări de specialitate, însă marea lui dragoste rămâne numismatica, fiind un colecționar înfocat.

„Este o pasiune veche a mea – eram elev în ciclul primar când am început să strâng monede și bancnote. Bineînțeles că aveam și timbre, dar timbre avea toată lumea, dar monedele și bancnotele m-au fascinat. Pe atunci nu prea se găseau bani străini, am început cu rublele din URSS, obținute de la părinții mei care au fost într-o excursie. Așa am învățat și alfabetul chirilic, iar în 1990, când eram în clasa a IX-a, s-au deschis granițele și am putut să-mi procur tot mai multe bancnote. Îmi aduc aminte că prima mea monedă a fost un 10 franci găsiți pe stradă în Iași. Este o pasiune care ocupă mult timp, efort și bani“, povestește Daniel Răduianu pentru „Weekend Adevărul“.

Pasiune costisitoare pentru un profesor

Ca orice colecționar care se respectă, profesorul de geografie merge periodic la târgurile de profil, de unde se întoarce de fiecare dată cu piese noi pentru colecția sa impresionantă, care numără în prezent peste 10.000 de bancnote și 11.500 de monede. La ora documentării materialului, Daniel Răduianu tocmai revenise acasă de la unul dintre cele mai mari târguri de numismatică, care a avut loc la Târgu-Mureș, după ce în luna mai a participat și la târgul de la Brașov.

Daniel Răduianu are o colecție impresionantă de bancnote FOTO. Arhiva personală
Daniel Răduianu are o colecție impresionantă de bancnote FOTO. Arhiva personală

„Să știți că este costisitor să ai o asemenea pasiune. Merg la târguri cu mare plăcere și întotdeauna economisesc niște bani pentru a fi prezent acolo. Fac schimb cu alți colecționari, dar cumpăr și piese care îmi lipsesc. Cea mai mare investiție financiară în procurarea unei bancnote a fost de 1.100 de lei, dar nu am calculat niciodată câți bani am plătit din salariul meu de profesor să-mi satisfac hobby-ul. Am totuși o familie înțelegătoare, care îmi respectă munca“, mărturisește profesorul.

Colecții alfabetice, colecții tematice

Are acasă zeci de clasoare cu bancnote aranjate pe continente, cea mai completă colecție fiind dedicată Europei, unde există bani din absolut toate statele componente, începând cu Albania și până la Ungaria, în ordine alfabetică. În ultimii ani s-a gândit să facă ceva ce nu a mai existat până acum, să aranjeze colecția pe tematici dintre cele mai diverse, plante reprezentate pe bancnotele lumii, faună, turism, ape etc.

„Plantele cultivate sunt frecvent întâlnite pe bancnotele lumii, remarcându-se cerealele precum grâu, porumb și orez, apoi culturile specifice zonei calde, cum ar fi bananieri, cafea, cacao etc. În Europa am identificat plante cultivate specifice zonei temperate pe bancnotele din Albania (cereale), Bulgaria (trandafiri, struguri, tutun), Finlanda (cereale), Grecia, România. Pe celelalte continente se pot observa reprezentări ale unor plante specifice zonei calde, cum ar fi cafea, cacao, banane, manioc, ananas, ceai verde, nuci de cocos, bumbac, trestia de zahăr etc., dar și ale celor din zona temperată, orezul fiind foarte întâlnit pe bancnotele din Asia“, povestește profesorul colecționar.

De asemenea, apar multe activități agricole, de la arat la recoltat, împreună cu utilajele agricole necesare activităților. „Plantele cultivate și activitățile agricole conexe apar cu precădere pe bancnotele din statele agrare, mai slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare, acolo unde sectorul primar are ponderi ridicate. Despre flora reprezentată pe bancnotele lumii am scris și o carte împreună cu soția mea, care este profesoară de biologie“, relatează dascălul.

Daniel Răduianu este profesor și doctor în geografie FOTO Arhiva personală
Daniel Răduianu este profesor și doctor în geografie FOTO Arhiva personală

Cu răbdarea trecem marea

Zona de hidrografie este, de asemenea, foarte bine reprezentată în colecția Răduianu, fiind rodul unei munci intense. Pe întreg globul, profesorul a identificat 113 tipuri de bancnote cu elemente ale hidrografiei, continentul african fiind cel mai bine reprezentat, cu 43 de bancnote, urmat de cel asiatic, cu 39 de bancnote. În Europa a găsit până acum doar 15 tipuri de bancnote cu elemente de hidrografie.

„Fluviul Vltava, care traversează Praga, apare pe bancnota de 100 de coroane 1961 din Cehoslovacia. Dunărea, cel mai important fluviu european, apare reprezentat pe bancnotele din Austria și din Ungaria – 500 de forinți. Am și poduri peste ape curgătoare, cum este podul peste râul Drina la Višegrad din fosta Iugoslavie pe bancnotele de 5.000 de dinari. Podul Øresund, care unește Danemarca de Suedia, apare pe 500 de coroane din Suedia. În ceea ce privește lacurile, cum ar fi lacul de acumulare Beli Iskar, el apare pe bancnota de 500 de leva, ediția 1951, din Bulgaria. La Cascade, am Dettifoss (Islanda), fiind a doua cascadă a Europei, după Cascada Rinului, având un debit între 200 și 500 m³/s, care ilustrează bancnota de 5.000 de coroane ediția 1961“, ne povestește Daniel Răduianu.

Colecția de bancnote a profesorului FOTO. Arhiva personală
Colecția de bancnote a profesorului FOTO. Arhiva personală

Banii românești, la mare căutare

Următoarea documentare consistentă pe marginea bancnotelor va fi pe zona de industrie și transporturi, colecționarul mărturisind că acest studiu l-a ajutat să afle foarte multe lucruri pe care nu le știa. Cercetările sale s-au bucurat de un real succes la conferințele anuale ale geografilor români, unde de fiecare dată a venit cu o altă temă, dar și la școala unde predă, stârnind curiozitatea elevilor.

Daniel Răduianu susține că în rândul colecționarilor români, cele mai căutate și mai scumpe bancnote sunt cele românești. Din punctul său de vedere, explicația este simplă și logică, în sensul că orice colecționar începe cu statul din care face parte. Sunt însă și foarte mulți colecționari străini aflați în mare căutare de bancnote românești, pentru care sunt dispuși să plătească mici averi.

Profesorul Răduianu crede că datorită progreselor tehnologice, în timp, bancnotele, care sunt folosite încă din Evul Mediu, vor fi înlocuite cu banii electronici. De altfel, statele mai dezvoltate, cum este Suedia, se confruntă deja cu lipsa de numerar pe piață, și din acest motiv, el consideră că impresionanta sa colecție va fi și mai valoroasă.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite