Zece pentru Primăria Botoşani. Printre candidaţi, un primar cu trei mandate, un viceprimar şi două femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte a candidaţilor la consiliul judeţean şi primăria Botoşani FOTO botosaneanul.ro
O parte a candidaţilor la consiliul judeţean şi primăria Botoşani FOTO botosaneanul.ro

Un primar cu trei mandate, un viceprimar aflat pentru a doua oară în această funcţie şi un fost deputat sunt candidaţii cu cea mai mare experienţă care aspiră la fotoliul de primar al municipiului Botoşani.

Pentru funcţia de primar al Botoşaniului, municipiul reşedinţă de judeţ, s-au înscris în cursa electorală zece candidaţi. Dintre aceştia, consideraţi cu cea mai mare notorietate sunt candidaţii PNL, PSD, ALDE şi PMP, iar favoriţii sunt reprezentanţii liberalilor şi social-democraţilor, oameni ai momentului în administraţie şi, totodată, cu susţinerea cea mai puternică.

Lupta pentru cel de-al patrulea mandat

Unul dintre cei mai experimentaţi şi cunoscuţi politicieni aflaţi în lupta pentru Primăria Botoşani este chiar edilul în funcţie, Cătălin Flutur. Acesta are 57 de ani şi se află deja la al treilea mandat. A fost primar al Botoşaniului în perioada 2004-2012, cu două mandate consecutive şi din 2016 până în prezent. Este de profesie inginer şi înainte de a ajunge primar a fost profesor, consilier local şi director la Locativa, societatea care administrează fondul locativ al municipiului Botoşani. Este reprezentant al Partidului Naţional Liberal. De numele lui Cătălin Flutur se leagă o serie de investiţii majore în primele sale mandate, precum reabilitarea străzilor Botoşaniului, amenajarea bulevardului şi pietonalelor, modernizarea parcurilor, reabilitarea Căii Naţionale. Totodată, în aceeaşi perioadă, a fost modernizată reţeaua de distribuţie a energie termice, reabilitarea Centrului Istoric al Botoşaniului, dar şi proiectarea şi recepţia Parcului Regional de Agrement Cornişa, Acestea sunt câteva din investiţiile realizate, cu precădere în primele două mandate şi continuate, precum Parcul Regional Cornişa, în cel de-al treilea mandat. Totodată în curând va începe şi reabilitarea căii de rulare şi modernizarea tramvaielor în municipiul Botoşani. Cătălin Flutur este considerat unul dintre favoriţii la funcţia de primar al Botoşaniului pentru cel de-al patrulea mandat. 

Viceprimarul care vrea să conducă Primăria Botoşani

Rivalul direct al lui Cătălin Flutur şi cel de-al doilea favorit la fotoliul de primar al Botoşaniului este candidatul PSD, Cosmin Andrei. Acesta are 39 de ani şi este la al doilea mandat de viceprimar al municipiului Botoşani. A fost ales viceprimar, pentru prima dată în timpul mandatului primarului social-democrat Ovidiu Portariuc iar mai apoi în timpul mandatului primarului Cătălin Flutur, din 2016 până în prezent. Cosmin Andrei a terminat Facultatea de Automatică şi Calculatoare dar şi Administraţie Publică, ambele la Iaşi. De altfel înainte a intra în politică a avut o firmă care furniza servicii de internet în Botoşani. Cosmin Andrei este cunoscut pentru implicarea în rezolvarea problemei câinilor maidanezi în municipiul Botoşani dar şi pentru implementarea unor proiecte privind asigurarea de wi-fi public, camere de supraveghere. Totodată viceprimarul este cunoscut şi pentru ideile sale de investiţii care ar putea tehnologia administraţia în Botoşaniul, de exemplu aplicaţia City-report, unde de pe orice telefon cu android, botoşănenii pot raporta în timp real problemele din oraş.  

Primele femei candidate la Primăria Botoşani

Roxana Anuşcă Ţurcanu este unul dintre primii candidaţi femeie la Primăria Botoşani. Este susţinută de ALDE şi are experienţă în politica locală. Roxana Anuşcă Ţurcanu a fost deputat în Parlamentul României din partea PNL, în perioada 2012-2016 şi a îndeplinit şi funcţia de consilier judeţean. A terminat Facultatea de Istorie, la Iaşi şi a fost profesor de istorie înainte de a intra în politică. Un alt candidat cu experienţă în politica botoşăneană este şi Gheorghe Ciubotaru cel care intră în cursa pentru Primăria Botoşani din partea PMP. Acesta este cunoscut pentru activitatea politică din anii 90 şi începutul anilor 2000. Este şi singurul candidat care a avut o prăjitură cu numele său, la începutul anilor 2000.  La funcţia de primar candidează şi Liviu Toma, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Fost membru PSD, acesta a trecut la Pro România, în pragul alegerilor. Al doilea candidat femeie la funcţia de primar al Botoşaniului este Corina Dănuţă, liderul umaniştilor botoşăneni, adică PPU

Doi independenţi şi feţe noi în politica botoşăneană

Pe lângă candidaţii cunoscuţi deja în lumea politică botoşăneană în lupta pentru funcţia de primar au intrat şi feţe noi. De exemplu, pentru USR-PLUS va candida Marcel Gheorghiţă. Acesta are 41 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică, dar şi al unui master pe Energetică Industrială. Un alt candidat nou în politica botoşăneană este Ştefan Burlacu, reprezentantul Alianţei Împreună pentru Botoşani, Partidul Verde. Ca independent candidează şi Cătălin Silegeanu, un antreprenor de peste 15 ani cu inovaţii în domeniul construcţiilor. Pe listă se află şi Florin Zberea, poate cel mai exotic candidat din România la funcţia de primar. Acesta este un reprezentant al romilor din Parcul Tineretului şi se află la a doua candidatură, ca independent.  Pentru funcţia de consilier local candidează şi Bogdan Cărăuşu, un independent cunoscut în judeţ pentru acţiunile sale umanitare, pentru activismul său civic dar şi pentru organizarea unor evenimente cultural-artistice. Bogdan Cărăuşu este membru al Frăţiei Ortodoxe Sfântul-Gheorghe, dar şi al asociaţiei Scut Botoşănean implicate în numeroase acţiuni umanitare. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Patru pretendenţi la funcţia de primar al municipiului Focşani. Candidaturile au rămas definitive

Lista celor 18 candidaţi validaţi de BEC în cursa pentru Primăria Capitalei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite