Un depozit ecologic de milioane de euro zace închis în Botoşani, iar localnicii aruncă resturile menajere pe câmp

0
0
Groapa ecologică de la Stăuceni, singurul loc acceptat de Uniunea Europeană pentru depozitarea gunoielor in Botoşani va mai rămâne închisă încă doi ani FOTO Cosmin Zamfirache
Groapa ecologică de la Stăuceni, singurul loc acceptat de Uniunea Europeană pentru depozitarea gunoielor in Botoşani va mai rămâne închisă încă doi ani FOTO Cosmin Zamfirache

În judeţul Botoşani, s-a instalat o adevărată criză a gunoiului. Un depozit pentru deşeuri, construit cu 40 de milioane de euro, zace închis, iar localnicii din peste 50 de comune aruncă gunoiul direct pe câmp sau în râuri. Autorităţile de mediu atrag atenţia asupra unui dezechilibru ecologic.

Aproape 70% dintre primăriile din judeţul Botoşani nu au unde să mai depoziteze gunoiul menajer strâns de la gospodării. Conform normelor europene, marile gropi pentru deşeuri de la Săveni, Dorohoi, Darabani şi Botoşani, unde era trimis gunoiul încă din anii ’80 au fost închise de anul trecut fiindcă nu respectau legislaţia europeană în vigoare privind managementul integrat al deşeurilor. Pe scurt erau adevărate bombe ecologice şi surse de poluare. 

Depozit ecologic de 40 de milioane de euro cu lacăt pe uşă

În locul acestora a fost construit cu 40 de milioane de euro, un depozit modern, cu staţii de sortare şi depozitare ecologice la Stăuceni, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoşani. 

Lucrările la acest depozit au fost finalizate anul trecut, iar utilajele au fost cumpărate de acum doi ani de zile. Depozitul nu este însă funcţionabil.  Proiectul prevede ca depozitul să primească gunoaie abia din primăvara lui 2015, iar cu licitaţiile organizate pentru atribuirea unui operator, porţile gropii de gunoi ecologice de la Stăuceni cel mai probabil se vor deschide pentru primele maşini cu deşeuri abia în 2016.

groapa ecologica stauceni

Depozitul ecologic de la Stăuceni rămâne închis până în 2015

”Acestea sunt condiţiile. Dacă le încălcăm proiectul devine neeligibil şi nu vreau să mă gândesc la consecinţe”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean , Gheorghe Sorescu Până atunci, utilajele cumpărate cu bani grei şi care au defilat în campania electorală din 2012 pe sub ochii locuitorilor din Botoşani, se uzează moral în garaje şi depozite. 

utilaje

Utilajele recepţionate în 2012 înainte de campania electorală FOTO botosaninecenzurat

Judeţ sufocat de gunoaie

În tot acest un singur depozit temporar îngăduit  pentru un an de zile, în municipiul Botoşani, deserveşte tot judeţul. Cu toate acestea pentru a evita costurile mari de transport, pe care le încasează greu de la populaţie, doar 30% dintre primarii din judeţ au încheiat contracte cu administratorul gropii de gunoi, societatea Urban Serv, pentru a aduce deşeurile aici. 

stauceni

Depozitle de gunoi din judeţ care nu respectatu normele Uniunii Europene au fost închise FOTO botosaneanul.ro

Oamenii din comune aruncă gunoiul pe unde apucă şi reproşează primarilor că  în campania electorală le-au promis scutirea taxei de salubrizare. Tone de gunoaie sunt îngropate prin râpe şi astupate din când în când cu pământ de oamenii de la primării. Cel mai grav este că o parte a deşurilor ajunge în râuri şi alte surse de apă. 

”Deşeurile aruncate întâmplător în surse de apă pot declanşa focare şi epidemii. Cu aşa ceva nu este de joacă. Este ilegal”, spune Eugen Mateiciuc, diectorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani. Dealtfel şeful societăţii Urban Serv, firmă care gestionează singurul punct de colectare al gunoiului din judeţ, spune că nici până acum nu a încheiat contracte cu majoritatea primarilor din judeţ. 

”Nu am cum să-i primesc pe rampă dacă nu semnează contractele. Aceasta este realitatea. Avem costuri mari cu întreţinerea rampei şi cu gestionarea deşeurilor. Nu putem să-i primim gratuit”,spune Simion Drelciuc, directorul Urban Serv. Primarii deocamdată dau vina pe bugetele insuficiente şi pe banii care abia le ajung de salarii pe ultimele luni ale anului. Cei mai mulţi se plâng că nu pot încheia contracte că nu au bani. În aceste condiţii problema gunoiului se acutizează la Botoşani. Până la deschiderea oficială a depozitului de la Stăuceni, Botoşaniul riscă să devină un judeţ al gunoaielor.

Mai puteţi citi pe această temă :

Depozitul de deşeuri din Alba Iulia, disputat în instanţă. Salprest a câştigat pe fond procesul cu Consiliul local

Mizeria de la staţia de epurare din Baia Mare ar putea fi depozitat pe iazul de la Bozânta Mare

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite