”Spune NU hepatitei în Moldova”, un program de sănătate lansat într-unul dintre judeţele cele mai afectate de bolile hepatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania a fost promovată pentru prima dată în municipiul Botoşani FOTO Botosaneanul.ro
Campania a fost promovată pentru prima dată în municipiul Botoşani FOTO Botosaneanul.ro

Un program de conştientizare şi prevenţie medicală a fost lansa astăzi în premieră în judeţul Botoşani. ”Spune NU hepatitei în Moldova”, este o campanie promovată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, împotriva răspândirii şi pentru diagnosticarea precoce a bolilor hepatice.

”Spune Nu hepatitei în Moldova” este un program naţional de sănătate sprijinit de Ministerul Sănătăţii şi iniţiat de Institutul Naţional de  Boli Infecţioase ”Matei Balş”. Programul îşi propune prevenirea şi descoperirea la timp a bolilor hepatice, în primul rând a hepatitei în rândul populaţiei. Acest program iniţiat de profesorul doctor Adrian Streinu Cercel şi de profesorul doctor Carmen Dobrovăţ de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva” din Iaşi, a fost lansat astăzi în municipiul Botoşani, în sala mare a Primăriei. 

Judeţul Botoşani a fost ales ca punct de plecare şi fiindcă este un judeţ ”măcinat” de îmbolnăviri cu afecţiuni hepatice. În top se află hepatita B şi C, răspândită mai ales în mediul rural,acolo unde sătenii nu obişnuiesc să meargă la controale medicale de rutină. Majoritatea ajung la spital cu ciroză sau în stadii finale.  

”Hepatitele sunt printre problemele cele mai serioase cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume şi din România, iar zona Moldovei este profund afectată. Cu noile scheme terapeutice şi cu acţiunile de screening pe care le vom desfăşura putem ajuta pacienţii să redevină persoane sănătoase şi să micşorăm semnificativ costurile suportate de sistemul de sănătate.”, a precizat profesorul doctor Streinu Cercel. 

Prin intermediul programului vor avea loc şi screning-uri pentru depistarea hepatitei în comunităţile rurale şi va fi lansată o platformă online dedicată programului, unde toţi cei interesaţi pot primi informaţii cu privire la bolile hepatice şi modalităţile de testare. Mai mult decât atât,orice persoană care doreşte să contacteze pe medicii Spitalului de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva” au la dispoziţie un număr de telefon: 0720.222.110.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Criză de vaccin împotriva hepatitei B în maternităţile din Suceava

Noile căi de transmitere a hepatitei A: prin sărut şi prin contactul sexual anal

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite