Ninsoarea și viscolul fac prăpăd în Botoșani. Drumuri închise, mașini blocate și contract de deszăpezire expirat FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsoarea a făcut prăpăd în județul Botoșani. Trei drumuri naționale și mai multe județene au fost închise circulației din cauza viscolului și a troienelor. În unele localități, vântul puternic a rupt copacii și stâlpii de curent, iar misiunile ambulanțelor sunt mult îngreunate.

Zapada a făcut ravagii pe drumurile din Botoșani
Zapada a făcut ravagii pe drumurile din Botoșani

Din seara de 4 aprilie ninge aproape fără oprire la Botoșani. De altfel, întregul județ se află sub avertizare de cod portocaliu de ninsoare și viscol. Vântul puternic complică și mai mult situația, împrăștiind zăpada de pe câmpuri direct pe carosabil. Evident, și anul acesta autoritățile au fost luate prin surprindere de iarnă, contractele pentru deszăpezirea drumurilor județene fiind expirate din luna martie. Se intervine pe arterele județene doar cu utilajele din dotarea Secției de Drumuri Județene din cadrul Consiliului Județean. Situația este gravă în anumite zone, cu mașini blocate în nămeți, copaci și stâlpi de curent rupți.

Microbuze și mașini înzăpezite, drumuri blocate

Situația s-a agravat în dimineața de 5 aprilie, când din cauza viscolului și a zăpezii patru drumuri județene și trei sectoare de drum național au fost închise. Mai multe mașini au rămas blocate pe drumul de la Prăjeni, altele pe Botoșani-Târgu Frumos, în zona Frumușica, iar trei microbuze cu călători s-au blocat în nămeți la Ripiceni. Probleme mari au fost și pe zona Avrămeni, Rânghilești sau Cordăreni. În mai multe localități, printre care Dracșani și Sulița, sătenii au rămas fără curent, după ce viscolul a rupt stâlpii de curent. Au fost zone în care vântul puternic a rupt și copacii de la marginea drumului, îngreunând și mai mult circulația. La Cordăreni și Răuseni, mai mult camioane nu au mai putut ieși din troiene și au așteptat intervenția drumarilor și a pompierilor. Inclusiv drumul național către orașul Săveni a fost închis circulației.

Misiune grea pentru ambulanțieri

În aceste condiții, până și misiunile de salvare ale ambulanțelor au fost mult îngreunate. Sunt zone unde autosanitarele nu au putut pătrunde fiind nevoie de ajutor de la Primării cu buldoexcavatoare sau de intervenția pompierilor. Un caz deosebit a fost laTodireni, unde o gravidă cu sarcină gemelară avea nevoie disperată de ajutor. Ambulanța a ajuns cu mare greutate.  „Sunt porțiuni de drum indisponibilizate din cauza viscolului. Și dacă o zonă este blocată de utilajele mari sau zonele în pantă sau rampă, este foarte greu”, spune Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt la Stația Județeană de Ambulanță. 

Contracte de deszăpezire expirate

Situația este cu atât mai gravă cu cât lucrătorii de la Secția de Drumuri Județene Botoșani intervin doar cu utilajele din propriile autobaze. în condițiile în care contractul cu firmele însărcinate cu deszăpezirea județului au expirat. „Noi acționăm cu 17 utilaje în acest moment și mai avem șapte utilaje în așteptare. Sunt utilajele noastre și sperăm să reușim să facem treabă cu ele. Din păcate, contractul de deszăpezire s-a terminat pe 15 martie”, spune Paul Șmit, directorul de la Secția de Drumuri Județene Botoșani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite