Moartea lui Eminescu, comemorată pe meleagurile copilăriei sale. La Ipoteşti au fost depuse coroane şi au fost oficiate slujbe de pomenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 127 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Ziua în care marele poet a trecut în nefiinţă a fost marcată la Ipoteşti de autorităţi, oameni de cultură, dar şi de pasionaţi de opera eminesciană cu depuneri de coroane şi slujbe religioase.

Astăzi, 15 iunie, s-au împlinit 127 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Geniu al literaturii române, Eminescu, botoşănean la origine şi ataşat fundamental de locuri sale natale, a lăsat o amprentă fundamentală şi perenă asupra întregii culturi româneşti dar şi mondiale,mai ales în urma traducerii operei sale în diferite limbi străine. Moartea lui Eminescu, a fost comemorată şi la Ipoteşti, poate cel mai drag loc al poetului, spaţiul idilic al copilăriei sale. 

Coroane de flori, elevi şi oameni de cultură

La Memorialul Ipoteşti, în prejma centrului de studii eminesciene dar şi a întregului ansamblu memorial Mihai Eminescu de la Ipoteşti, din apropierea casei copilăriei poetului, au sosit astăzi, oameni de cultură,pasionaţi de universul eminescian, oficialităţi şi mulţi elevi. 

Au fost ţinute discursuri de comemorare, au fost recitate poezii şi s-a discutat la nivel ştiinţific despre omul de geniu Mihai Eminescu. A urmat o procesiune, prin care autorităţile în frunte cu prefectul Dan Nechifor,oamenii de cultură şi elevii au depus coroane de floare la bustul poetului din curtea memorialului. Totodată la comemorare în acest an au fost prezenţi, pentru a aduce un omagiu poetului, jandarmi,pompieri şi poliţişti.

Slubă de pomenire pentru Eminescu

Totodată cu ocazia comemorării celor 127 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet a fost organizată şi o slujbă de pomenire, în biserica ridicată în memoria poetului în perioada interbelică, o biserică unicat, având în vedere că sfinţii pictaţi pe zidurile bisericii au aureole negre, semn al doliului purtat pentru moartea geniului român. 

După slujba de pomenire, elevii de la Liceul Pedagogic din municipiul Botoşani sub bacheta profesorului Laurenţiu Palade, au cântat muzică corală pe versurile marelui poet. Poetul Mihai Eminescu, a murit acum 127 de ani, la vârsta de 38 de ani în sanatoriul doctorului Şuţu de pe strada Plantelor din municipiul Bucureşti. Cauza morţii ar fi fost un stop cardio-respirator.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Actorul Mihai Bisericanu, între teatru, muzică, film, profesorat, desene animate şi Eminescu, la Adevărul Live VIDEO

Poetul naţional Mihai Eminescu, comemorat la Galaţi la 127 de ani de la trecerea în nemurire

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite