FOTO Ziua Permisului Auto sărbătorită în avans la Botoşani. Au fost organizate expoziţii muzeale cu istoria permisului şi exerciţii de prim ajutor

0
0

Ziua Permisului Auto sărbătorită deobicei pe 11 octombrie a fost sărbătorită la Botoşani cu o zi înainte. Astăzi la sediul Prefecturii au fos organizate manifestări, colocvii, expoziţii şi demonstraţii practice privind circulaţia pe drumurile publice.

Ziua Permisulu Auto a fost sărbătorită la Botoşani de astăzi, cu o zi înainte de data oficială stabilită la nivel naţional, 11 octombrie. Decizia a fost luată de prefectul Costică Macaleţi, fiindcă sâmbăta nu este zi lucrătoare. 

Evenimentul a fost marcat în primul rând printr-o întrunire în sala de şedinţe a Prefecturii şi un colocviu pe teme rutiere şi de educaţie rutieră. La discuţii au participat şefii de la Prefectură Costică Macaleţi şi Gelu Ţicănucă dar şi toţi şefii de la Poliţie şi alte structuri ce ţin de circulaţia rutieră şi eliberarea de permise autor.

 În sală au fost prezenţi şi instructorii auto dar şi voluntari ai Crucii Roşii. Dănuţ Ciubotaru, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări auto a făcut un istoric al permisului autor la Botoşani, aducând şi o expoziţie inedită cu permise auto din toate timpurile eliberate la Botoşani. 

”Cu ocazia acestei zile este bine de ştiut că primul permis auto a fost eliberat în judeţul Botoşani în anul 1963 pentru un dorohoian. Este bineînţeles de noile permise care respectau normele internaţionale valabil acceptate. De atunci şi până în prezent, numărul posesorilor de permis a crescut, în acest moment fiind peste 120.000 de posesori de permise auto”, a precizat Dănuţ Ciubotaru. 

Instructori nemulţumiţi de sensuri giratorii

Pe lângă istoria permisului auto, instructorii auto prezenţi au găsit prilejul de a veni la prefect cu jalba în proţap.  Aceştia se declară nemulţumiţi de ampasarea centrelor giratorii din oraş dar şi a indicatelor rutiere. ”La Liceul Econimic cine e străin vede sens giratoriu, ştie conform legii că în interior are prioritate şi dintr-odată din dreapta îi vine cineva, e nefirească acea intersecţie, din două intersecţii s-a făcut una, se poate gândi. Şi la bazar vii dinspre Iaşi pe banda doi, ai sens giratoriu, vii fără grijă pe banda unu, poţi avea maşină mare şi nu vezi indicatorul cu tramvaiul. De asta sunt accidente. Pentru că sunt anumite semnalizări nefireşti, nu se respectă 100% STAS-ul indicatoarelor”, a precizat un instructor auto prezent la discuţii.

Demonstraţie de prim ajutor

Ads by RandomPriceAd Options

Ziua Permisului a venit cu reproşuri  şi pentru instructorii auto . Eduard Măciucă, şeful Crucii Roşii de la Botoşani le reproşează acestora că nu se interesează de metodele de prim ajutor. ”Nu am fost chemat niciodată de un istructor rutier, să dăm indicaţii elevului privind metodele de prim-ajutor. Şi este vorba de cunoştinţele vitale de prim-ajutor în cazul unui accident auto”, spune Eduard Măciuc. Manifestarea de astăzi s-a încheiat tocmai cu o demonstraţie de acest gen. Trei voluntari ai Crucii Roşii au explicat şi exemplificat pe nişte manechine metodele de prim ajutor care pot fi acordate copiilor, bebeluşilor şi adulţilor în cazul unui accident rutier.

citiţi şi:

Schimbări la Codul Rutier. Viitorii şoferi vor susţine proba teoretică chiar în ziua în care se vor înscrie pentru examenul auto. Ce mai reglementează noul Cod

Ziua Permisului Auto, sărbătorită mâine de autorităţi

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite