Cum au ajuns sute de tineri să îşi dorească să măture străzile oraşului? Leafa unui măturător este de două ori mai mare decât a unui dascăl debutant

0
0
Peste 200 de tineri vor sa lucreze pentru societatea de salubrizare FOTO Adevarul
Peste 200 de tineri vor sa lucreze pentru societatea de salubrizare FOTO Adevarul

Munca este braţară de aur. Asta şi-au spus, cu siguranţă, şi câteva sute de tineri din municipiul Botoşani care sunt gata să renunţe la mândrie pentru a câştiga un ban cinstit, maturand strazile. Între aceştia şi tineri cu studii superioare care nu îşi găsesc un loc de muncă.

Ştefan a absolvit facultatea de inginerie mecanică la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, în vara anului trecut. De un an de zile tânărul îşi caută un loc de muncă în domeniu. Nu a găsit nimic. Industria în România  aproape nu mai există iar cu specializarea pe care a absolvit-o este doar un alt şomer cu diplomă. El este unul dintre licenţiaţii din Botoşani care a ajuns să fie interesat de un post de măturător la Urban Serv, societatea de salubrizare a municipiului.

 ”Da, sunt dispus să mătur şi străzile, să câştig şi eu un ban. Părinii nu mai au bani să mă ţină. Şi îmi este ruşine şi de prieteni, stau pe banii alor mei. Am dispus CV-uri peste tot. Trăiesc cu speranţa că voi reuşi. Sincer, deocamdată îmi este ruşine că am ajuns să vreau la măturat străzi. Dar dacă mă angajează...promit că mă vindec şi de ruşine”, a precizat Ştefan, care refuză să îşi dezvăluie pe deplin identitatea. 

În aceeaşi situaţie se mai află alţi 15 absolvenţi de facultate.  Şi alături de aceştia încă 200 de botoşăneni cu studii medii.

„Sunt peste 200 de cereri de la începutul anului. Sunt şi tineri cu studii superioare. Vor şi la măurat străzile numai să aibă ce lucra”, a declarat Simion Drelciuc, directorul societăţii Urban Serv.

Interesul botoşănenilor pentru această meserie este de înţeles. Salariul unui operator stradal, în care este inclus şi sporul de ruşine, se ridică la peste 1500 de lei.

Doar că, din păcate pentru toţi cei îşi calcă pe mândrie, nici măcar la măturat străzile nu mai sunt locuri libere.

„Nu mai avem niciun post vacant. După problemele din ultima vreme ne gândim uneori că ar mai trebui să mai facem reduceri de personal. Dar în niciun caz angajări”, a completat Simion Drelciuc.

 Directorul societăţii de slubrizare susţine câ aceasta meserie este cautată din cauza salariului mare. Un operator stradal ridică aproximativ 1500 de lei lunar, în timp ce un profesor debutant  abia dacă ajunge la 800 de lei pe lună.

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite