Cinci frați, la spital după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare culese din pădure. Care sunt semnele intoxicației
0Cinci frați, cu vârste între 3 și 16 ani, au ajuns în stare gravă la spital, după ce au consumat ciuperci culese dintr-o pădure din județul Botoșani. Copii au acuzat dureri abdominale acute și vărsături.

„Prezentau dureri abdominale cu vărsături. Li s-au recoltat analize de laborator, tratament și au fost internați pentru supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati, pentru Monitorul de Botoșani.
Ulterior, încă două cazuri de intoxicație cu ciuperci au fost raportate la Spitalul Județean Botoșani. Este vorba de doi adulți de 35 și 32 de ani.
„De la Darabani au fost preluați încă doi adulți cu intoxicație ciuperci. Este vorba despre doi soți, de 35 și 32 de ani. Erau conștienți, prezentau dureri de burtă și vărsături. Au fost stabilizați și aduși la urgențe”, a precizat dr. Liviu Stan, coordonator în cadrul dispeceratului SJA SMURD.
Care sunt simptomele intoxicației
Medicii recomandă doar folosirea ciupercilor ambalate din magazine, și în niciun caz a celor comercializate ilegal pe tarabele pieţelor, de persoane neautorizate.
Pentru prevenirea intoxicaţiilor, se recomandă consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor.
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală, deces.
Se impune prezentarea de urgență la medic, putându-se interveni eficient, cu prognostic favorabil, în peste 90 la sută din cazuri, inclusiv în cele grave.
În România există peste 200 de specii de ciuperci otrăvitoare din cele peste 4.000 de specii cunoscute, însă numărul acestora crește anual din cauza mutațiilor genetice.