Caz unic în cronicile Poliţiei: o bătrână din Botoşani, furată de 12.000 de lei, a primit pe furiş banii înapoi de la hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie în vârstă de 67 de ani, din localitatea botoşăneană George Enescu, a convins infractorii care i-a furat 12.000 de lei să-i înapoieze pe furiş banii.

O bătrână dintr-un sat botoşănean, lăsată de hoţi fără 12.000 de lei, a trăit o istorie pe care, personal, o pune pe seama graţiei divine. În mai puţin de 24 de ore, paguba femeii a fost recuperată integral, dar nu de către poliţiştii sesizaţi de victimă, ci datorită spaimei pe care a băgat-o în hoţi. 
 

Istoria s-a petrecut în comuna cu numele George Enescu. O femeie de 67 de ani din localitate, Viorica Apetroae, a reclamat la Poliţie sâmbătă, 18 aprilie, un furt din propria locuinţă. Mai precis, sexagenara plecată de dimineaţă la nişte rude dintr-un sat vecin s-a plâns poliţiştilor că hoţii i-au răscolit casa şi au dat de economiile strânse cu trudă vreme de 20 de ani. 

Era vorba de peste 12.000 de lei, bine dosiţi în spatele mobilei. Femeia a declarat poliţiştilor că a găsit uşa deschisă, forţată probabil cu o rangă, şi toată casa răscolită. Ajutaţi de faptul că au avut mult timp la dispoziţie, hoţii au dat în cele din urmă de economii şi au luat toţi banii. Poliţiştii din Dorohoi au venit la casa bătrânei şi au găsit  într-adevăr uşa forţată şi au constatat prăpădul făcut de hoţi. Femeia bănuieşte că au fost doi săteni şi că unul a căutat banii, iar celălalt a stat de pază la marginea casei să o vadă venind din dosul uliţei.

Speriaţi de blesteme

Viorica Apetroae locuieşte singură într-o căsuţă moldovenească la marginea satului. Mai precis, pe o uliţă liniştită, dar izolată. Când i se urăşte cu singurătatea, pleacă fie la vecini, fie la nişte nepoate din satul vecin. De obicei, le vizitează sâmbăta, fiindcă atunci rudele nu lucrează, iar duminica merge la biserică. Este o persoană credincioasă şi crede cu tărie că Dumnezeu poate face miracole. De fapt le-a şi spus poliţiştilor care au venit să investigheze furtul: „Mă voi ruga şi vor apărarea toţi banii”. Iar miracolul chiar s-a împlinit. 

„Am spus la toată lumea că merg la Biserică”

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani confirmă faptul că săteanca a sunat duminică la Poliţie, adică la numai 24 de ore de la furt, că banii i-au apărut exact în locul unde îi lăsase. Femeia a retras şi plângerea. Rezervată, botoşăneanca spune că Dumnezeu i-a adus banii înapoi. „Am spus la toată lumea că merg la Biserică şi scot părticele (obicei practicat în bisericile ortodoxe de către preoţi rugaţi de credincioşi care au suferit o pierdere – n.r.) ca să se afle cine-i hoţul. Eu zic că a auzit, că am spus la toată lumea şi de frică a venit şi a adus banii. Eu nu l-am văzut, dar am găsit banii aruncaţi tot acolo unde erau”, spune femeia. 

Poliţiştii spun că, cel mai probabil, hoţul sau hoţii, fie cuprinşi de remuşcări, fie chiar speriaţi de faptul că după slujbele la Biserică ar putea fi daţi în vileag, s-au strecurat în casa femeii şi au pus banii la loc, în timpul nopţii, înainte ca femeie să meargă la slujba de duminică. Tanti Viorica spune că s-a rugat de cu seară şi dimineaţa, încredinţată că divinitatea îi va face dreptate a căutat din nou banii. Şi i-a găsit. „M-am rugat mult la Dumnezeu să-l facă pe hoţ să aducă înapoi banii de înmormântare. Şi dimineaţă m-am rugat şi după m-am dus să văd. Dumnezeu mi-a dat înapoi banii”, spune femeia. 

Nişte cunoscuţi, bănuiţi de furt

Poliţiştii bănuiesc un furt între rude sau cunoscuţi. Surse din cadrul Poliţiei spun că este evident că hoţii, cel mai probabil doi, cunoşteau bine programul femeii. Ştiau că pleacă şi când pleacă şi mai ales cât timp vor avea la dispoziţie. Totodată faptul că hoţii fac parte din cercul cunoştiinţelor explică şi rapiditatea cu care au apărut banii. Hoţii au aflat destul de repede de intenţia bătrânei de a pune slujbe la biserică şi s-au grăbit să returneze întreaga sumă. Totodată, doar cunoscuţii ştiau că bătrâna ţine o sumă mare de bani în casă. 

Tanti Viorica din satul George Enescu a prins, însă, frică de hoţi. Iniţial, dispusă să povestească despre păţania care era cât pe ce să o lase fără banii de înmormântare, când a aflat că va fi mediatizată întâmplarea, femeia a schimbat foaia. „Am rezolvat problema. Gata. Nu mai trebuie să ştie nimeni”, spune acum femeia. Motivul este că se teme ca istoria să nu se repete, acum că răufăcătorii au aflat de banii pe care-i ţine în casă. Bătrâna adaugă că, pentru protecţie, va continua să se roage şi să pună la biserică acatiste pentru înlăturarea hoţilor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sălăjeni prinşi la furat în Maramureş. O femeie a fost prădată de hoţi în timp ce dormea

Percheziţii în patru judeţe, pe urma unor hoţi. Poliţiştii au descoperit sute de biciclete furate din Belgia

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri