Cadou sinistru de Moş Nicolae pentru 120 de elevi: Şcoala în care învăţau a fost distrusă de flăcări la mai puţin de un an de la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de elevi botoşăneni din comuna Răchiţi vor fi nevoiţi să facă naveta în altă comună situată la 5 kilometri distanţă. Şcoala din sat inaugurată cu doar un an în urmă, cu bani de la Banca Mondială, a luat foc şi a fost distrusă aproape în totalitate. Nu se cunosc nici până la această oră cauzele izbucnirii incendiului.

UPDATE În urma cercetărilor efectuate de pompieri, cauza incediului ar fi fost un frigider defect din şcoală.

La începutul acestui weekend şcoala gimnazială numărul 1. din comuna Răchiţi, ardea ca o torţă. Nici măcar intervenţia pompierilor nu a mai putut salva mare lucru din clădire. ” Incendiul se manifesta atât la acoperişul unităţii de învăţământ, cât şi în sălile de clasă pe o suprafaţă de aproximativ 1000 de metri pătraţi. 

Intervenţia a fost îngreunată de cantitatea mare de material combustibil şi accesul limitat.”, precizează, Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. 

Nouă autospeciale şi 50 de pompieri s-au chinuit câteva ore pentru a stinge focul. Acoperişul a fost ar în totalitate, la fel ca şi sălile de clasă. A scăpat doar arhiva şcolii. Şcoala a fost inaugurată anul trecut în luna decembrie şi a fost realizată prin fonduri de la Banca Mondială. Investiţia a costat 800.000 de lei.

Peste 120 de elevi rămaşi fără şcoală

Imobilul este asigurat, iar banii ar putea fi recuperaţi, elevii din Răchiţi însă nu mai au unde să înveţe. La şcoală era înscrişi 120 de elevi în ciclul primar şi gimnazial, plus încă 30 de princhidei de grădiniţă. Cea mai apropiată şcoal se află în satul Roşiori la 5 kilometri. Elevii fie vor merge cu autobuzul, fie pe jos prin zăpadă. Şi asta în condiţiile în care şcoala din Roşiori va avea sufieciente spaţii pentru a-i găzdui.

image

 Cum arată şcoala din Răchiţi după incendiu FOTO botosaneanul.ro

” Elevii vor putea merge să înveţe la Roşiori. Un agent economic din comună ne-a pus la dispoziţie un spaţiu pentru copiii care mergeau la grădiniţa din cadrul şcolii”, spune Gheorghe Iacob, primarul din Răchiţi. 

Cauzele incendiului necunoscute

În urma dezastrului de la Răchiţi, au început cercetările pentru a se stabili cauza producerii incendiului dar şi propagarea acestuia cu atâta violenţă. Deocamdată însă cauza producerii incendiului rămâne un mister. Cercetările continuă şi în momentul de faţă. Între timp edilul din Răchiţi a cerut sprijinul de urgenţă al Guvernului. Mai precis Gheorghe Iacob a solicitat alocarea de fonduri de urgenţă ale Guvernului pentru şcoală. ”Este o unitate de învăţământ importantă, este o şcoală coordonatoare”, precizează primarul din Răchiţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

VIDEO UPDATE „Nebunul satului”. Un piroman de negăsit a băgat spaima într-un sat din Maramureş: dă foc la tot ce-i iese în cale şi fuge. Două incendii, doar într-o zi

Incendiu la ecluza de la Agigea. ISU Dobrogea a intervenit pentru înlăturarea 

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite