Via Transilvanica, stadiul amenajării celui mai lung traseu de drumeţie din ţară. Atletul Tibi Uşeriu, ambasadorul proiectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăşuleasa Social, o asociaţie din inima Ardealului, reuşeşte cu voluntarii săi să amenajeze cel mai lung traseu de drumeţie din ţară, care se întinde pe 950 de kilometri şi leagă Putna de Drobeta Turnu Severin. Primii 100 de kilometri vor putea fi parcurşi chiar din această toamnă.

Tăşuleasa Social a început timid, cu împăduriri, pe care le-a făcut aproape exclusiv cu voluntari. A continuat cu amenajarea celei mai mari poteci tematice din ţară, Via Maria Theresia, care a fost inaugurată în 2014, în Munţii Călimani.

Poteca tematică are 42 de kilometri şi leagă judeţul Suceava (comuna Şaru Dornei) de Bistriţa-Năsăud (Pasul Tihuţa). Aceasta este singura din ţară amenajată într-un parc naţional şi cea mai lungă din ţară. Cel mai înalt punct de pe traseu este Şaua Nicolavă, situată la 1.934 de metri altitudine. 

An de an, poteca este îngrijită şi promovată cum se cuvine cu ajutorul unei competiţii care îi poartă numele. Promotorul acesteia este chiar sportivul Tibi Uşeriu, românul care a ajuns la performanţe greu de egalat tocmai la Cercul Polar şi care administrează alături de fratele său asociaţia Tăşuleasa Social.

Via Transilvanica – provocarea de 950 de kilometri 

Cei de la Tăşuleasa Social nu s-au oprit aici, iar anul acesta au prezentat tocmai la Alba Iulia, un nou proiect prin care vor să marcheze centenarul Unirii, dar şi să ofere iubitorilor de drumeţii o alternativă care nu are cum să îi plictisească.

Traseul Via Transilvanica, cel mai lung dedicat drumeţiei din ţară, leagă Putna de Drobeta Turnu Severin şi se întinde pe 950 de kilometri. Acesta străbate 10 judeţe şi pentru a fi materializat va avea nevoie de cooperarea totală dintre voluntarii Tăşuleasa Social şi autorităţile locale şi judeţene.

Imagine indisponibilă

Bornele au pornit marţi spre traseu FOTO: Via Transilvanica 

Primii paşi au fost făcuţi în Bistriţa-Năsăud, locul de baştină al promotorilor acestui îndrăzneţ proiect. Primii 100 de kilometri vor fi amenajaţi aici, iar în 29 septembrie vor putea fi deja parcurşi. Această porţiune leagă practic Putna de Pasul Tihuţa, locul unde îşi are sediul asociaţia Tăşuleasa Social. 

Primele peste 100 borne folosite pentru marcarea traseului au pornit din curtea asociaţiei marţi şi sunt cu adevărat speciale. Asta pentru că au fost atent sculptate, de 10 tineri artişti, într-o tabără de sculptură, ce s-a întins pe 10 zile. Mai în glumă, mai în serios, artiştii au transmis că singura metodă de a admira toate bornele sculptate de ei este parcurgerea celor 100 de kilometri. 

Imagine indisponibilă

100 de borne au fost sculptate de un grup de artişti Foto: Via Transilvanica 

„Cele 133 de borne care vor marca porţiunea de traseu de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud au părăsit grădina Tăşulesei! Ele vor ajunge în comunele Monor, Şieu, Şieuţ, Mărişelu, Dumitriţa, Cetate, Livezile, Bistriţa-Bârgăului, Tiha Bârgăului, şi Lunca Ilvei şi vor deveni nişte străjeri ai drumului Via Transilvanica!Ne-am pregătit logistic şi tehnic pentru acest eveniment, dar nu am putut anticipa ceea ce vom simţi noi, cei care ne-am obişnuit să vedem toate bornele la un loc. Deşi am cunoscut întreg procesul prin care au trecut pentru a deveni parte din proiectul Via Transilvanica, pentru a da sens acestei poveşti, era absolut necesar ca aceşti soldaţi din andezit să îşi îndeplinească menirea”, precizează reprezentanţii Tăşuleasa Social, pe pagina de Facebook dedicată proiectului. 

Firmele „adoptă” kilometri 

În această aventură s-a implicat şi mediul de afaceri, care s-a apucat să „adopte” kilometri sau mai pe româneşte să se angajeze să amenajeze o parte din kilometri care compun acest traseu. 

Primii care au răspuns pozitiv au fost cei de la Raiffeisen Bank, care a adoptat 100 de kilometri. A urmat producătorul de mase plastice Teraplast, care a adoptat 16 kilometri şi fabrica de lactate Carmolact Monor, care a adoptat 10.

Demersul asociaţiei a fost sprijinit şi prin donaţii individuale. Câteva sute de persoane au donat deja în conturile dedicate acestui proiect. Practic donaţiile individuale au ajutat la amenajarea a 7 kilometri de traseu. Puteţi dona accesând acest link. 

Imagine indisponibilă

Peisaj de pe traseu FOTO: Via Transilvanica 

 

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO ”Via Transilvanica”, proiect unic în România asemănător cu Camino de Santiago: 950 de kilometri de drumeţie de la Severin până la Putna

Cel mai lung traseu de drumeţie din România va avea 950 de kilometri. Cine sunt temerarii care-l amenajează şi câte judeţe va traversa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite