Tibi Uşeriu, românul care a cucerit maratonul de la Cercul Polar, a fost întâmpinat acasă cu ropote de aplauze. Ce spune despre „cursa vieţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape de miezul nopţii, pe aeroportul din Cluj-Napoca era veselie maximă: Tibi Uşeriu, singurul est-european care a cucerit maratonul de la Cercul Polar, sosea acasă. Când şi-a văzut rudele, prietenii şi voluntarii din asociaţie cum îl aplaudau la scenă deschisă, Tibi abia şi-a oprit lacrimile. La Bistriţa, sportivul a fost aşteptat cu sare şi pâine şi pancarte de încurajare.

Tibi Uşeriu a aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii. Prietenii, rudele şi o parte din voluntarii asociaţiei pe care o conduce din 2008 l-au aşteptat chiar la aeroport. 

Bistriţeanul, singurul est-european care a terminat cursa de la Cercul Polar, una dintre cele mai grele din lume, abia şi-a oprit lacrimile când a fost aplaudat la scenă deschisă de către cei care au crezut în el până în ultima clipă. 

De la Cluj, Tibi a plecat spre Bistriţa, unde a fost aşteptat chiar în centrul oraşului de un alt grup de susţinători. Deşi era deja ora 2:00, ploua, iar temperaturile nu erau deloc prietenoase, zeci de bistriţeni l-au aşteptat pe Tibi în faţa Bisericii Evanghelice, cu pancarte şi cu pâine şi sare.

Sportivul a spus şi câteva cuvinte despre cursa care i-a speriat chiar şi pe alţi alergători mai experimentaţi decât Tibi. 

„Eu mă aşteptam să fie mai dificilă treaba asta, dar a fost pe măsura spuselor. Am răbdat frig de la începutul cursei, cu tot cu antrenamentele mele la copcă şi alergatul dezbrăcat. La un moment dat aveam vreo 5 perechi de pantaloni pe mine şi tot îmi era frig”, a precizat Tibi Uşeriu. 

Acesta mai spune că a intrat în cursă alături de nume internaţionale cunoscute în lumea maratoanelor, iar faptul că un român a câştigat competiţia a fost o surpriză. 

image

Tibi a avut parte şi de o îmbrăţişare de grup FOTO: Tăşuleasa Social

Tibi a ţinut neapărat să bată şi recordul de timp al competiţiei, însă i-a venit de hac o infecţie la un picior, care l-a şi însoţit în ultimele două zile de competiţie. Infecţia, se pare, a fost cauzată tot de frig.

 „Aurora boreală a fost cea mai frumoasă dintre toate, pe care am admirat-o doar în primele două nopţi, după care nu mi-a mai ars nici de ea şi cel mai rău a fost frigul. Am avut temperaturi care au ajuns şi la -52 de grade noaptea. Te ardea efectiv. Ne odihneam la marginea drumului de gheaţă. Am mers 170 de kilometri pe un drum de gheaţă făcut pe un râu şi ne opream când eram obosiţi pe râul acela şi dormeam acolo, când puteam”, completează Tibi.

image

Zeci de susţinători şi-au amânat somnul pentru a-l întâmpina pe Tibi FOTO: Tăşuleasa Social

Tibi este al 20-lea concurent din istoria acestui concurs care reuşeşte să ajungă la finish în timpul impus de organizatori. Cursa se desfăşoară la Cercul Polar şi se întinde pe 563 de kilometri. Această distanţă trebuie parcursă în 180 de ore, pe temperaturi care ajung şi la -60 de grade şi pe un vânt ce poate trece şi la 200 de kilometri/oră. 

  

Tiberiu Uşeriu a dominat cursa încă din prima zi, distanţa dintre el şi locul doi fiind la un moment dat şi 8 ore. În ultimele două zile de cursă, Tibi a fost nevoit să facă faţă şi unei răni la picior, care a micşorat considerabil distanţa dintre el şi locul II. Bistriţeanul a finalizat cursa cu 12 ore înainte de data limită, locul II, singaporezul PJ, ajungând la finish la o oră după Tibi. Ceilalţi doi români au reuşit şi ei să finalizeze cursa, la cinci ore după Tibi Uşeriu. Cei doi au ajuns la finish alături de ceilalţi trei concurenţi rămaşi în cursă. 

Vă mai recomandăm:

Bistriţeanul Tibi Uşeriu a câştigat cel mai solicitant şi „friguros” ultramaraton din lume desfăşurat la Polul Nord, la -60 de grade

Tibi Uşeriu, primul român care a câştigat 6633 Ultra, unul dintre cele mai solicitante maratoane din lume, va primi 25.000 de lei

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite