Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bistriţean de 41 de ani va porni în cursa vieţii sale peste o lună. Este vorba de „6.633 Ultra“, un maraton ce presupune parcurgerea a 563 de kilometri la Polul Nord. „Antrenamentul“ pe care îl face bistriţeanul este extrem de dur.

Pe Tibi Uşeriu îl găsim în Pasul Tihuţa, într-un adevărat colţ de rai, înconjurat de zăpadă. Are 41 de ani şi administrează din 2008 Asociaţia Tăşuleasa Social, unul dintre cele mai mari ONG-uri din ţară cu acţiuni în zona de ecologie şi plantare de copaci.

Tibi a început să alerge mai serios în 2012, iar de atunci deja a participat la câteva maratoane, inclusiv la Turul Giganţilor din Italia, cursă care a şi fost întreruptă din cauza condiţiilor meteo extreme. Transformarea lui Tibi este cu atât mai surprinzătoare cu cât până în 2012 acesta nu avea nicio treabă cu sportul.

„Am început în 2012 să alerg, dar aşa, cu sutele de metri. Am început dintr-o joacă. Îmi scoteam câinii la plimbare şi, cum erau desaţi, tot fugeau după animale pe la Tihuţa şi trebuia să fug după ei. După 200-300 de metri eram pe jos, nu mai puteam să alerg, să le fac faţă. Şi atunci mi-am zis: «Mă, las-o naibii, chiar aşa rău stau cu condiţia fizică? Hai să încerc să fac şi eu mai mult sport»“, îşi aminteşte Tibi. 

Aleargă 35 de kilometri zilnic

La sub -5 grade, Tibi Uşeriu aleargă la bustul gol, protejându-şi doar faţa cu ajutorul unei măşti şi a unor ochelari. Se pregăteşte pentru cursa vieţii sale, maratonul „6633 Ultra“, una dintre cele mei dure competiţii din lume, desfăşurată tocmai la Polul Nord. 

Cele -62 de grade pe care ar putea avea parte în cadrul acestei competiţii ce presupune parcurgerea a 563 de kilometri la Polul Nord în 6 zile îi dau puţine emoţii, dar încearcă de ceva vreme să îşi adapteze corpul la aceste condiţii extreme. 

„Acolo o să alerg îmbrăcat, dar cu cât o să mi se desensibilizeze pielea la frig, cu atât o să pot rezist mai bine la Polul Nord, unde temperaturile o să fie de 4-5 ori mai scăzute decât cele înregistrate aici“, explică Tibi de ce l-am găsit alergând tocmai la bustul gol, deşi este înconjurat de zăpadă cât vezi cu ochii.

Tibi aleargă dezbrăcat în jur de 35 de kilometri zilnic, la temperaturi cuprinse între -5 şi -20 de grade Celsius. O dată la 10 zile face o cursă de 100 de kilometri prin munţii din apropiere, pe drumurile forestiere. Alergatul la bustul gol este doar o parte din antrenamentul pe care îl face Tibi. Acesta se antrenează şi la o sală de sport, cu ajutorul unor specialişti în kinetoterapie, şi chiar doarme afară. 

De la pasiune la hipotermie

O dată la o săptămână, Tibi se scaldă într-un lac îngheţat situat la 300 de metri de casa sa. „Am alergat la -21 de grade, m-am simţit puţin inconfortabil. Îmi mai fac şi câte o copcă şi fac câte o baie. Acest antrenament l-am suportat cel mai greu dintre toate. Am şi intrat de câteva ori în hipotermie“, precizează sportivul, care petrece în jur de 10 minute în apa aproape îngheţată. 

image

Despre această cursă nebună a aflat în urmă cu două luni, iar în urmă cu 6 săptămâni deja alerga la bustul gol. „Când am auzit despre o asemenea cursă mi-am spus: «Bă, nu se poate să nu fac eu cursa asta». Încerc de obicei să-mi depăşesc limitele. Îmi doresc mult să termin această cursă“, spune bistriţeanul.

De mai bine de două săptămâni, Tibi doarme afară, în faţa casei, într-un sac de dormit. Spune că încearcă să reducă cât se poate somnul, motiv pentru care doarme o dată la două zile, câteva ore. Luna aceasta, când se va încălzi, Tibi îşi va muta tabăra tocmai în Munţii Călimani.

Costumul de piele de om

Întrebat cum văd vecinii şi cunoscuţii demersul său, Tibi descrie amuzat una dintre reacţii: „Un vecin i-a spus fratelui meu când s-a întâlnit cu el că l-a văzut pe unul care alerga în costum de «piele de om»“. 

Şi dieta lui Tibi Uşeriu este restrictivă, consumând mai mult fructe şi legume. La lactate a renunţat, iar carne nu mai mănâncă de mai bine de 12 ani. De două-trei ori pe săptămână îşi permite luxul să mănânce ouă. 

 „M-am gândit că pe partea sportivă nu sunt atât de pregătit, pentru că alerg doar din 2012. Din experienţa de anul trecut, de la Turul Giganţilor din Italia, am observat că pot să duc fără să mă odihnesc foarte mult. Strategia mea e să alerg cât pot de mult şi să dorm cât pot de puţin“, dezvăluie bistriţeanul planul său pentru această cursă. 

image

Doar înscrierea la cursă a costat 2.900 de lire, la care se adaugă transportul şi echipamentul special. Tibi va avea voie să aibă asupra sa doar un bagaj de 15 kilograme, pe care îl va transporta cu ajutorul unei sănii. Acesta este compus din termosuri cu apă, mâncare, sac de dormit, cort şi echipament de rezervă. 

„Pregătirea fizică este 30%, iar restul e 70% e psihic. La un moment dat cred că duci totul psihic. Corpului, dacă îi dai ce îi trebuie, funcţionează, dar psihicul te lasă, aşa că psihic trebuie să fi destul de tare ca să duci la bun sfârşit o asemenea competiţie“, mai spune Tibi. 

Trei români la „6633 Ultra”

La „6633 Ultra“, considerată una dintre cele mai extreme competiţii din lume, participă, în premieră mondială, trei români. România este prima ţară din istoria acestei competiţii care participă cu trei sportivi: Tibi Uşeriu, Vlad Tănase şi Andrei Roşu. 

În total, la competiţia de anul acesta participă doar 12 persoane din întreaga lume: alături de cei trei români mai participă doi englezi, un scoţian, un francez, un australian, doi americani, un alergător din Zimbabwe şi unul din Singapore. 

Din 2007 încoace, doar 19 oameni din câteva sute de concurenţi au reuşit să ducă la bun sfârşit Ultramaratonul de 563 de kilometri de la Cercul Polar. Distanţa mare, temperaturile extreme, vântul care poate să ajungă la 200 de kilometri/oră, suprafaţa dificilă de alergare, precum şi greutatea echipamentului şi oboseala fac ca această cursă să fie una dintre cele mai dure de pe mapamond.

Cursa va începe în data de 7 martie în Yukon, nordul Canadei. De acolo, concurenţii vor fi transportaţi aproximativ 800 de kilometri spre Polul Nord şi de acolo se va da startul. Cei peste 560 de kilometri trebuie parcurşi în 150 de ore, adică aproximativ 6 zile. 

Vă mai recomandăm:

Un culturist român face senzaţie în Spania. Înainte de a se apuca de sport, a lucrat ca barman, muncitor şi dansator

Detalii dureroase sau bizare din viaţa maratoniştilor: unghii căzute, plasturi pentru sfârcuri, antrenamente în hale frigorifice, scăderi mari în greutate

Drama prin care trece un puşti abandonat din Bistriţa, îndrăgostit de fotbal. FIFA nu-l lasă să-şi urmeze pasiunea

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite