Somnul şi lupta împotriva infecţiilor. Rezultatele suprinzătoare ale celor mai recente studii

0
0

Cele mai recente studii au scos în evidenţă faptul că somnul ajută corpul mai mult decât ne dăm seama. Acesta ar ajuta corpul inclusiv împotriva infecţiilor, pentru că îmbunătăţeşte capacitatea unor celule ale sistemului imunitar de a se ataşa ţintelor, arată cele mai noi studii.

Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că somnul ne ajută inclusiv la combaterea infecţiilor, potrivit Medical Xpress.

Studiul realizat şi condus de Stoyan Dimitrov şi Luciana Besedovsky de la Uniersitatea Tubingen arată cum somnul poate lupta împotriva unei infecţii, iar stresul cronic de exemplu poate intensifica anumite afecţiuni. 

Practic somnul îmbunătăţeşte capacitatea celulelor T de a se ataşa de ţinte. Aceste rezultate pot fi foarte utile pentru viitor, de exemplu, în imunoterapia pentru cancer, unde celulele T sunt orientate pentru atacarea şi distrugerea celulelor canceroase.

Celulele T sunt extrem de importante pentru răspunsul sistemului imunitar al corpului. Atunci când celulele T recunosc o anumită ţintă, cum este o celulă infectată cu un virus, o atacă şi o distrug. Până acum nu era foarte clar cum reuşesc celulele T să îşi atace ţintele.

Cercetătorii au comparat capacitatea celulelor T de a ataca celulele infectate cu viruşi la voluntari care dormeau noaptea şi de la voluntari care rămâneau treji. Celulele identificate la voluntarii care dormeau aveau o capacitate mult mai mare de a ataca infecţiile decât cele identificate la cei deprivaţi de odihnă.

„Descoperirile noastre arată cum somnul are potenţialul de a mări eficienţa răspunsului celulelor T, care este relevant în special în contextul afecţiunilor care afectează somnului, cum este depresia, stresul cronic sau munca în ture”, a explicat cercetătorul Luciana Besedovsky.

Vă mai recomandăm:

Zece efecte nefaste ale obezităţii. Boala afectează în ultima perioadă inclusiv producătorii de scaune pentru copii

Şapte motive pentru care e bine să mergi la muncă pe bicicletă

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite