„Preotul off-road“ de la Bistriţa. Merge să sfinţească casele enoriaşilor la volanul unui bolid Land Rover

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un deceniu, preotul Gavril Horţ, care slujeşte la Mănăstirea Piatra Fântânele din judeţul Bistriţa se foloseşte de maşina de teren Land Rover pentru a reuşi să ajungă să sfinţească în perioada Bobotezei toate casele din parohia sa.

Întreaga „operaţiune“, care începe dis-de-dimineaţă şi se finalizează la lăsatul serii, este presărată nu de puţine ori cu împotmoliri în zăpadă.

Anul acesta, situaţia a fost şi mai gravă în creierul munţilor: zăpada a atins în zona mănăstirii, situată în apropiere de Pasul Tihuţa, şi 1 metru înălţime.

Preotul Gavril Horţ a apelat anul acesta la un alt coleg slujitor al Domnului pentru a-l ajuta să ajungă la toate cele 92 de case, răsfirate pe toate dealurile şi prin Munţii Rodnei. În ciuda drumului dificil, uneori chiar imposibil, părintele a reuşit să-şi îndeplinească sarcina. În anii trecuţi, a folosit chiar şi schiurile pentru a se deplasa pe dealuri, dar anul acesta zăpada a fost prea mare chiar şi pentru schiuri. 

image

A rămas împotmolit în nămeţi

Anul acesta a plecat la drum pe 6 ianuarie, la ora 8.00. Doar straiele preotului, barba lungă şi voia bună confirmau faptul că aveai în faţă un slujitor al Domnului.

 „Avem 92 de locuinţe, plus cabanele la care ajungem în fiecare an, în Ajunul Bobotezei, pentru a sfinţi casele. Anul acesta ne-a ajutat şi părintele Andrei, un fost coleg de la Mănăstirea Nicula. Dacă zăpada este mare şi nu putem ajunge cu maşina, ne urcăm pe schiuri şi ne continuăm drumul“, mărturiseşte preotul Gavril Horţ. Deşi este priceput la off-road, anul acesta părintele a rămas împotmolit în nămeţi. Ajutorul a venit tot de la enoriaşi, care i-au scos maşina din zăpadă cu ajutorul unui cal.

Dacă în zonele urbane, sfinţirea caselor este văzută adesea ca o modalitate ca preoţii să adune contribuţiile enoriaşilor, localnicii din Piatra Fântânele îl aşteaptă pe slujitorul Domnului cu sufletul la gură, fiind convinşi că binecuvântarea părintelui le va feri casa şi animalele tot anul de rele.
 

image

Preotul Gavril Horţ (stânga), alături de ajutorul său, părintele Andrei FOTOGRAFII Arhiva personală


Aşteptat cu bucurie de enoriaşi

„Pentru noi este foarte important ca preotul să vină de Bobotează. Face un bine în casa omului când vine, ne aduce şi sănătate şi bucurie. Îl aşteptăm cu drag şi niciodată nu a lipsit“, povestesc soţii Trişcă, care locuiesc într-una din căsuţele izolate.

Preotul Andrei, care l-a ajutat anul acesta pe părintele Gavril Horţ să ajungă la toate casele din parohia sa, a sprijinit şi construirea uneia dintre cele mai mari cruci de gheaţă, amplasată de Bobotează în curtea Mănăstirii Piatra Fântânele. Aceasta are peste 4 metri înălţime şi cântăreşte în jur de două tone.

Vă mai recomandăm:

Povestea preotului-speolog care păzeşte una dintre cele mai periculoase peşteri din România: „Riscul să mori este foarte mare, mai ales primăvara şi vara“

Jean Claude Van Damme a filmat o reclamă în România alături de câinii campioni ai unui preot

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite