FOTO Cei mai buni cântăreţi de jazz de pe scena internaţională, prezenţi la Bistriţa. Colindă românească, printre piesele reinterpretate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 4 decembrie în Sinagoga din Bistriţa a răsunat jazz de cea mai bună calitate. Prezenţi să-i încânte pe bistriţei au fost Lucian Ban, originar din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud şi Mat Maneri, unul dintre cei mai buni muzicieni de jazz din lume, nominalizat chiar la premiile Grammy în anul 2006.

Atmosfera a fost destinsă de Ioan Pop şi Grupul Iza, care au  cântat  muzică tradiţională în deschiderea unora dintre cei mai buni cântăreţi de jazz din lume. După ce au urmărit mai bine de jumătate de oră spectacolul maramureşenilor, Lucian Ban şi Mat Maneri au urcat pe scenă cu o sete nebună să-i încânte pe cei prezenţi.

Emoţionat peste măsură, Lucian Ban, originar din comuna Teaca, susţine pentru a doua oară un concert în Bistriţa, primul şi singurul având loc în urmă cu 17 ani. Românul de 44 de ani este considerat unul dintre cei mai buni cântăreţi de jazz din Statele Unite, având ocazia de curând să scoată un album alături de Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy în 2006, pentru cel mai bun album alternativ.

Cei doi au înregistrat albumul la Târgu Mureş, fiind susţinuţi de casa de discuri ECM, cea mai importantă casă de discuri de profil, cea care a şi insistat ca acesta să se numească „Transylvanian Concert”.

Lucian Ban locuieşte în New York de 15 ani, unde a ajuns cu ajutorul unei burse oferite de New School University. Acesta a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz de pe scena internaţională, fiind nominalizat de două ori pentru „Cel mai bun muzician european de jazz”.

Concertul susţinut de cei doi, miercuri la Bistriţa, a fost unul fresh şi modern, sesizându-se adesea şi influenţele din muzica tradiţională românească. Una dintre surprizele pregătite de Lucian Ban a fost o reinterpretare a unei colinde româneşti, despre care spune că îi aduce aminte de copilăria sa de la Teaca. A fost vorba despre „O ce veste minunată”, reinterpretarea la pian a colindei fiind urmată de ropote de aplauze.

Spectacolul de la Bistriţa face parte din turneu naţional pentru promovarea albumului „Transylvanian Concert”. Seria de concerte a început în data de 1 decembrie în Cluj-Napoca  şi cuprinde mai multe oraşe din Transilvania. Albumul deja a primit critici pozitive din partea unor cunoscute publicaţii precum New York Times sau The Guardian.

„Transylvanian Concert este unul din acele albume ce te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, instrospecţii conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcedent”, notau cei de la Village Voice New York.



Vă mai recomandăm:

Lucian Ban, muzician: „L-am descoperit pe George Enescu la New York“

AUDIO Un adolescent de 16 ani, tânăra speranţă a dubstep-ului românesc

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite