FOTO Un sigiliu din secolele XIV-XV cu struţul, simbolul Cetăţii Bistriţa, descoperit de un „căutător de metale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Pădurea Codrişor a fost descoperită de curând încă o dovadă a faptului că de sute de ani struţul este simbolul Cetăţii Bistriţa. Un „căutător de metale” a descoperit un sigiliu din secolele XVI-XV pe care este prezent struţul.

Nu mică le-a fost mirarea reprezentanţilor Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud când Daniel Georgiu un specialist IT şi „căutător de metale” a donat una dintre descoperirile sale făcute în Pădurea Codrişor, la doar 10 minute de centrul istoric al municipiului.

Este vorba de un sigiliu al cetăţii pe care este prezent struţul, acesta fiind al treilea obiect existent în Bistriţa pe care se mai regăseşte simbolul cetăţii. Struţul mai este prezent pe o stemă din perioada medievală aflată şi ea în posesia Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, dar şi pe unul dintre zidurile Bisericii Evanghelice.

Potrivit lui George Marinescu, cercetător în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, sigiliul, care are doar 2-3 centimetri, datează din secolele XIV-XV şi a fost cel mai probabil utilizat de un funcţionar mărunt al Cetăţii, judecând după mărimea sigiliului, dar şi după absenţa altor date, precum anul.


Posesorul sigiliului era cu siguranţă un reprezentant al Cetăţii, întrucât pecetea acesteia nu putea fi folosită fără aprobare. Acesta este singurul sigiliu al Cetăţii Bistriţa pe care îl are Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

image

FOTO: holland.ro


Bistriţa este singurul oraş din România care a împrumutat pe stema sa simbolurile uneia dintre cele mai puternice dinastii europene, struţul Casei d`Anjou. Conform istoricilor, struţul este singurul element constant de pe stema Bistriţei din 1300 şi până în prezent.

Struţul de pe stema oraşului este un simbol al faptului că oraşul a sprijinit dinastia d`Anjou  în lupta cu nobilimea maghiară. Pentru sprijinul acordat, Cetatea Bistriţa a primit drept de autonomie, dar şi stema, pe care apărea un struţ cu o coroană pe cap, o potcoavă în cioc, un coif de cavaler şi un scut.



Vă mai recomandăm:
 
Clădirile istorice ale Bistriţei „abandonate” pentru struţul Casei d`Anjou

Cetăţile Bistriţei stilizate se iau la trântă cu tăbliţele din bălării

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite