Cum erau înmormântaţi oamenii din Epoca Fierului. Mormintele conţineau carne de porc şi armele decedatului

0
0

Potrivit istoricilor, în Epoca Fierului oamenii erau incineraţi şi abia apoi rămăşiţele erau îngropate. Alături de oseminte, mai erau îngropate şi bucăţi de porc, dar şi armele decedatului şi bucăţi din carul pe care îl folosea la luptă.

Ritualurile de înmormântare din Epoca Fierului au multe elemente comune cu practicile din zilele noastre. Oamenii erau şi atunci înmormântaţi, iar în mormânt adesea se răgăseau parte din obiectele dragi lor.

Potrivit istoricului Aurel Rustoiu, care a descris în volumul „Trecutul mai aproape de noi”, ce conţinea un mormânt din Epoca Fierului, în acea perioadă în special războinicii erau incineraţi şi mai apoi îngropaţi cu panoplie de armă, compusă dintr-o lance şi un scut şi un cui de ax de fier de la un car de luptă. 

„Inventarul acestui mormânt ilustrează un mod specific de exprimare a unei identităţi războinice. Detaliile privind ritul şi ritualul funerar sunt importante în tentativa de a desluşi modul în care familia sau clanul au afişat şi au semnalat public din punct de vedere simbolic social al defunctului, unul dintre membrii elitei războinice din comunitatea respectivă”, precizează Aurel Rustoiu în capitolul dedicat descoperirilor de la Fântânele.

Alături de arme, războinicii mai erau însoţiţi în mormânt de ofrande din carne, de obicei bucăţi importante dintr-un porc. Această modalitate de înmormântare este întâlnită, cu mici variaţii, în întreg Bazinul Carpatic până în Bavaria, în perioada respectivă.

Carul de luptă era şi el ars alături de războinic

Oasele erau depuse într-o grămadă într-o parte a mormântului, iar piesele de armament, care au ars şi ele împreună cu defunctul, erau aşezate într-o anumită ordine.

„După încinerare, oasele au fost depuse într-o grămadă compactă în partea de sud vest a gropii mormântului. Împreună cu oasele incinerat s-au amestecat accesorii vestimentare, dar şi mici elemente desprinse din piesele de armament, fapt care demonstrează că toate au ars împreună”, mai spune istoricul. 

Printre obiectele care îi însoţeau pe decedaţi în morminte se numărau şi vasele din ceramică sau bucăţi din harnaşamentul cailor. Mai mult, carele de luptă pe care le-au folosit în timpul vieţii erau arse, iar părţi din acestea mergeau cu războinicul pe lumea cealaltă. 

„Încă din apariţia lor în preistorie, carele au avut un rol simbolic important, fie că au fost care de transport, de luptă sau de ceremoniale. Acest fapt este reflectat de depunerea lor în morminte la multe comunităţi, de numeroase reprezentări figurate, de consemnările autorilor antici sau de scrierile irlandeze. Carele, la fel ca şi armele războinicilor, au ilustrat un anumit status al posesorilor lor”, explică Aurel Rustoiu. 

Vă mai recomandăm:

Abilităţile de cuceritor ale lui Carol I. Cum reuşea monarhul să-şi vrăjească interlocutorii prin atenţia acordată

10 curiozităţi despre grănicerii năsăudeni care au fost la un pas să-l omoare pe Napoleon Bonaparte şi să schimbe istoria mondială

Mai multe - Bistriţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite