Bistriţa-Năsăud, sub cod portocaliu de vreme rea. Ninsoarea a blocat deja un drum naţional, iar un brad doborât de vânt a izolat doi turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul naţional care face legătura cu Moldova a fost blocat zeci de minute duminică seara
Drumul naţional care face legătura cu Moldova a fost blocat zeci de minute duminică seara

Întreaga ţară este sub cod portocaliu şi galben de ninsoare abundentă şi viscol. Cel mai problematic punct din Bistriţa-Năsăud, Pasul Tihuţa a fost închis duminică noaptea pentru câteva zeci de minute.

UPDATE 12:39: Avertizarea meteorologilor de vreme rea se prelungeşte până marţi la ora 12:00. Este vorba despre o atenţionare cod galben. Potrivit meteorologilor trebuie să ne aşteptăm laa vânt de până la 70 de km/h, care va viscoli ninsoarea şi va spulbera zăpada. 

Doi studenţi din Cluj, care se întorceau de pe un traseu turistic din zona Valea Blaznei au rămas blocaţi cu maşina pe traseu, drumul fiind blocat de un brad doborât de vântul puternic. Salvarea a venit de la un jandarm care se afla în concediu. Acesta a făcut rost de o drujbă şi a eliberat drumul. Stratul de zăpadă în zonă ajunge la 30 de centimetri. 

„Situaţia era cu atât mai gravă, cu cât carburantul din rezervorul celor doi tineri erau pe sfârşite După aproximativ două ore, jandarmul a reuşit deblocarea drumului, după care cei doi tineri au putut să se îndrepte în siguranţă spre casă”, se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gelu Voievod” Bistriţa-Năsăud.

De duminică de la ora 10:00 şi până luni la prânz s-au folosit 195 de tone de material antiderapant pentru curăţirea drumului naţional 17 în zona Pasul Tihuţa. De asemenea s-a acţionat cu două utilaje şi 30 de tone de material antiderapant pe DN17 C, Dealul Ştefăniţei şi D17 D, Rodna. Şi în zona Colibiţa au acţionat trei utilaje de deszăpezire, cu 29 de tone de material antiderapant. 


Întreaga ţară se află sub cod portocaliu şi galben de vreme rea, avertizarea expirând luni la ora 23:00. Potrivit meteorologilor, în zonele montane, vântul va sufla tare, rafalele urmând să depăşească 80-90 km/h,  iar pe creste 100-120 km/h. 

Va ninge viscolit, iar vizibilitatea va scădea temporar sub 50 de metri şi se va depune un strat consistent de zăpadă.

Vremea rea deja a dat bătăi de cap în Pasul Tihuţa, unde încă de duminică acţionează mai multe utilaje de deszăpezire pentru  a curăţa drumul. Duminică seara, pe DN17, care leagă Transilvania de Bucovina s-a circulat cu dificultate, iar preţ de câteva zeci de minute şoseaua a fost pur şi simplu blocată.

Luni dimineaţa DN17 a fost din nou circulabil, însă în zonă s-a depus un strat considerabil de zăpadă. 

Vă mai recomandăm:

Avertizări de vreme severă: cod galben şi portocaliu în toată ţara. Unde ninge viscolit şi ce drumuri sunt blocate. 6 judeţe se află sub Cod portocaliu de vijelii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite