Avertizări de vreme severă: cod galben şi portocaliu în toată ţara. Unde ninge viscolit şi ce drumuri sunt blocate. 6 judeţe se află sub Cod portocaliu de vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizările meteorologice de vreme severă au intrat în vigoare duminică dimineaţă şi sunt valabile până luni noapte, interval în care va fi vânt puternic, iar vremea se va răci în toată ţara, în timp ce în vestul, centrul şi nordul ţării vor fi ploi pe arii extinse. De asemenea, va ninge în toate zonele montane şi va fi viscol.

UPDATE 22.40 Traficul rutier este blocat, duminică seară, pe DN17 Suceava-Bistriţa, din cauza a două autotrenuri rămase înzăpezite, anunţă Poliţia Română.

La această oră, în zonă ninge viscolit.

Din cauza viscolului, circulaţia rutieră este oprită şi în judeţul Harghita, pe DN12C Gheorghieni - Bicaz Chei şi pe DN13B Praid - Gheorghieni.

UPDATE 19.00 Douăsprezece localităţi din şase judeţe sunt afectate din cauza ninsorilor şi a viscolului, a anunţat, duminică seară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că în aceste zone este vorba fie despre probleme la alimentarea cu energie electrică, fie despre drumuri blocate, neexistând persoane în pericol.

Potrivit MAI, în judeţele de munte care se află sub atenţionare meteorologică, la înălţimi de peste 1.700 de metri, viscolul a fost puternic şi a dus la căderea de arbori pe anumite drumuri naţionale şi judeţene, ceea ce a afectat traficul rutier, însă nu sunt persoane în pericol şi nici nu au fost astfel de cazuri pe parcursul zilei.

La ora 19.00, situaţia judeţelor cu probleme era următoarea:

  • judeţul Alba - în Arieşeni, spre localitatea Vârtop, au căzut doi copaci pe partea carosabilă şi pe cablurile de curent electric.
  • judeţul Harghita - a fost închis un segment de drum între Lacul Roşu şi Gheorghieni (27 de km de pe DN12C) din cauza căderii de arbori. Tot în judeţul Harghita, din cauza viscolului, în localitatea Joseni a mai fost închis un segment pe DN13B care făcea legătura cu localitatea Praid.
  • judeţul Maramureş - între Cavnic şi Budeşti, DJ 184 rămâne închis cel puţin până luni dimineaţă.
  • judeţul Bihor - circulaţie rutieră pe un singur sens, în mod alternativ pe drumul judeţean, în zona localităţii Marghita.
  •  judeţul Neamţ - în jurul orei 13.30 s-a închis circulaţia pe DN12C, între localitatea Bicaz Chei până în Gheorghieni.
  • judeţul Suceava- un drum judeţean închis pentru condiţii de drum nefavorabile, între Pojorâta şi Crucea.

UPDATE Mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe calea ferată, duminică seară, fiind afectate opt trenuri de călători care sunt oprite în staţii de pe raza regionalelor Braşov şi Iaşi, în timp ce se intervine pentru îndepărtarea arborilor rupţi de rafalele puternice de vânt, potrivit CFR.

UPDATE Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o avertizare Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Satu-Mare şi Maramureş, valabilă până la ora 24:00.

UPDATE Şase judeţe se află sub Cod portocaliu de vijelii, au informat meteorologii. Timiş, Arad, Alba şi Mures sunt sub avertizare până la ora 18.00, iar Cluj şi Sălaj până la ora 20.00.

UPDATE Mii de oameni au rămas fără curent electric în toată ţara din cauza condiţiilor meteo dificile. În Suceava, peste 4.600 de gospodării au rămas fără curent electric. În judeţul Neamţ, aproape 3.000 de gospodării au rămas fără energie electrică şi alţi aproximativ 1.000 de consumatori în judeţul Mureş.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis Cod Portocaliu de vânt puternic şi ploi pentru judeţele Alba, Timiş şi Arad, valabil până la ora 18.00.

UPDATE Drumuri cu circulaţie oprită

Circulaţia rutieră a fost oprită, duminică după-amiază, pe două drumuri naţionale din judeţul Harghita, unde din cauza vântului puternic au căzut copaci pe şosea, în timp ce pe DN 18 se circulă în condiţii de iarnă. Drumul judeţean Cavnic-Budeşti din judeţul Maramureş este blocat tot din cauza unor copaci căzuţi pe partea carosabilă, acţionându-se pentru deblocarea circulaţiei rutiere pe această arteră.

Circulaţie în condiţii de iarnă în Pasul Tihuţa: viscoleşte şi ninge abundent

În această zonă este viscol, dar se circulă in condiţii bune, utilajele sunt pregătite să acţioneze, s-a împrăştiat material antiderapant (sare) pentru a se evita formarea poleiului şi s-au montat 2.000 de metri liniari de parazăpezi”, anunţă purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bistriţa-Năsăud.

Transrarăul a fost închis din cauza condiţiilor meteo nefavorabile

Din cauza vremii nefavorabile, Transrarăul a fost închis de autorităţile judeţene sucevene. Mai multe drumuri judeţene naţionale şi judeţene din Suceava au fost blocate de copacii doborâţi de vânt.

image

Trafic îngreunat din cauza vântului pe A1 Sibiu-Deva

Circulaţia este îngreunată, duminică după-amiază, pe A1 Sibiu-Deva, din cauza vântului puternic. De asemenea, se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe artere, unde intervin utilaje de deszăpezire.

A nins în mai multe zone montane din Apuseni 

Vremea rece din ultimele ore a dus la apariţia primei zăpezi, din acest sezon rece, în munţii Apuseni. Meteorologii au emis un cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori în zonele montane din ţară. Pe pagina de Facebook Munţii Bihor Vlădeasa au apărut mai multe fotografii cu peisaj de iarnă. Salvamontiştii bihoreni susţin că în Vârtop ninge slab, în timp ce vântul suflă cu putere. Tot slab a nins şi la Stâna de Vale.

image

Circulaţie auto întreruptă şi locuinţe fără energie electrică din cauza vântului în Apuseni

Vântul puternic a început să-şi facă serios simţită prezenţa şi în judeţul Alba. Doi copaci doborâţi de rafalele de vânt pe carosabil le-au creat probleme şoferilor care au vrut să ajungă duminică dimineaţa în Arieşeni.

image

Circulaţia pe Transalpina este închisă între Rânca (Gorj) şi Obârşia Lotrului (Vâlcea), din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Printre probleme se numără zăpadă pe carosabil, vizibilitate redusă şi căderi de pietre.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a anunţat că începând cu ora 13.30 DN 13B, între Praid şi Joseni, în zona Pasului Bucin, a fost închis din cauza vântului puternic, iar două echipaje de la detaşamentele de pompieri Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc intervin pentru degajarea copacilor căzuţi pe şosea. De asemenea, este blocat, din jurul orei 11.00, şi DN 12C, între Lacul Roşu şi Gheorghieni, unde de asemenea se intervine pentru ridicarea unor copaci căzuţi pe şosea. În urma incidentelor nu s-au înregistrat victime. 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) spune că este pregătit să intervină, la nivel naţional, cu peste 20.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, cu aproximativ 9.000 de utilaje, în contextul avertizărilor meteorologice de vânt puternic, ploi şi ninsori şi viscol la munte.

Cod galben şi portocaliu în toată ţara

Duminică, la ora 10.00, a intrat în vigoare o avertizare cod galben care va fi valabilă până luni, la ora 23.00, fiind afectată toată ţara. În acest interval, vântul va creşte în intensitate şi va avea viteze la rafală în general între 55 şi 70 de kilometri la oră şi local între 75-85 de kilometri la oră, iar vremea se va răci în toată ţara.    

În regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării vor fi ploi pe arii extinse, iar din noaptea de duminică spre luni în Maramureş, Transilvania şi zona deluroasă a Crişanei şi a Moldovei vor cădea precipitaţii mixte.

În acelaşi interval va fi în vigoare o averizarea cod portocaliu pentru toate zonele montane, unde va ninge viscolit şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Vântul va sufla în rafale care vor depăşi 80-90 de kilometri la oră, iar pe creste va atinge 100-120 de kilometri la oră. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 de metri şi se va depune strat consistent de zăpadă.

image

La munte este viscol încă de sâmbătă, iar mai mulţi turişti au rămas blocaţi cu maşinile la Bâlea Cascadă din cauza zăpezii, reuşind să coboare pe Transfăgărăşan după intervenţia drumarilor. 

Drumul Naţional 7 C - Transfăgărăşan - este închis de sâmbătă, de la ora 15.00, din cauza viscolului. În fiecare an, Transfăgărăşanul se închide din 1 noiembrie, fiind redeschis în 1 iunie.

De asemenea, din cauza viscolului şi a zăpezii este închisă circulaţia rutieră şi pe DN 67C - Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pe tronsonul kilometric 34+500 - 59+800.

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite