METEO Oscilaţii termice şi precipitaţii sporadice în următoarele săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANM a emis două avertizări de vreme rea FOTO Adevărul
ANM a emis două avertizări de vreme rea FOTO Adevărul

Ultimul Cod de vreme rea expiră marţi, iar meteorologii anunţă că începutul lunii noiembrie va fi unul mai blând, cu temperaturi ceva mai ridicate decât cele obişnuite pentru această perioadă din an.

Concret, vremea va fi marcată de oscilaţii termice, precipitaţii sporadice şi fulguieli trecătoare în următoarele două săptămâni, potrivit prognozei valabile în perioada 30 octombrie - 12 noiembrie. În următoarele două zile, vremea va fi rece, cu temperaturi diurne care sunt cu 5-7 grade Celsius sub norme şi minime preponderent negative în Oltenia.

Miercuri, vremea se menţine rece în special în estul Transilvaniei, unde mercurul din termometre va coborî la minus opt grade Celsius.

De joi, vremea intră într-un proces de încălzire până pe 7 noiembrie. Potrivit prognozei, vor fi 17 - 18 grade Celsius în vestul ţării, în timp ce în Capitală vor fi 4 grade pe timpul nopţii şi 15 grade Celsius pe timp de zi. În restul ţării, temperaturile în prima săptămână de prognoză oscilează între 10 - 11 grade Celsius pe timp de zi. 

În a doua săptămână de prognoză, temperaturile scad uşor şi se revine la normalul perioadei. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea apar după 3 noiembrie, dar cantităţile sunt cele obişnuite pentru luna noiembrie.

Coduri de vreme rea emise de meteorologi

Luni, între orele 09.00-18.00, a fost valabil un Cod portocaliu de vreme rea, pentru zonele de munte, unde va fi vânt puternic, ninsori viscolite, cu rafale de zăpadă ce vor depăşi 70 - 80 de kilometri pe oră, iar pe crestele Carpaţilor Orientali şi Carpaţilor Meridionali vântul va sufla cu 100...120 km/h. 

În ceea ce priveşte Codul galben, meteorologii anunţă că el este valabil tot pe 30 octombrie, între orele 09.30 - 18.00. Potrivit specialiştilor, vântul va continua să prezinte intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze la rafală în general între 55 şi 65 km/h, iar îndeosebi în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, local peste 75 km/h.

Un al treilea Cod galben este în vigoare din 30 octombrie, ora 18.00 până pe 31 octombrie, ora 12.00, interval în care vântul va continua să prezinte intensificări la munte, unde viteza la rafală va mai depăşi temporar 65…70 km/h, iar în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor de Curbură, rafalele vor depăşi 90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

Intensificări ale vântului cu viteze de peste 55 -60 km/h şi local 70 km/h vor fi şi în nordul Moldovei.

Procesul de răcire a vremii va continua, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzaţiei de rece.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite