Romii din Coltău, nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc. Ce le reproşează autorităţilor judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Coltău locuiesc peste o mie de romi Foto: Adevărul
În Coltău locuiesc peste o mie de romi Foto: Adevărul

Una dintre cele mai mari comunităţi de romi din judeţul Maramureş locuieşte în Coltău. Au existat numeroase cazuri în care aceştia şi-au prezentat nemulţumirea pentru condiţiile în care trăiesc, iar incidentele de aici nu au lipsit. De aceastăî dată, prefectul Maramureşului s-a întâlnit cu liderii comunităţii pentru a le asculta problemele.

Anton Rohian, împreună cu inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeṭul Maramureş, d-na Cristina Moldovan, s-au deplasat luni în localitatea Coltău  în vederea analizării problemelor cu care se confruntă comunitatea de romi din zonă. 

S-au purtat discuţii la faţa locului cu primarul comunei Coltău Lajos Csendes,  cu viceprimarul, cu reprezentanṭii poliṭiei, liderii comunităṭii rome, preşedintele composesoratului, precum şi persoane aparṭinând societăṭii civile. Comunitatea de romi din localitate s-a plâns prefectului în legătură cu construcţia unui canal de drenare în apropierea locuinţelor lor.  Aceştia nu sunt de acord cu dimensiunile canalului, prevăzute în autorizaṭie, 3 metri adâncime şi 2 metri lăṭime,  luând în considerare şi pericolul de accidente în zonă.

Reprezentantul firmei care a concesionat terenul respectiv pe o perioadă de 5 ani de la primăria Coltău, a declarat că deţine toate avizele legale precum şi autorizaṭia de construire a canalului emise de primăria Coltău. Valoarea totală a proiectului este aproximativ de 25.000 de Euro. 

Prefectul Anton Rohian a subliniat importanṭa respectării normelor legale atât din partea instituṭiilor publice cât şi din partea comunităṭii de romi. Acesta a solicitat o întâlnire cu proiectantul construcţiei, în vederea analizării proiectului în cauză.  În cadrul întâlnirii, au mai fost prezentate probleme  privind distrugerea  de către unii romi a culturilor de pe terenurile, păşunile şi livezile cetăṭenilor, neimplicarea părinṭilor în ceea ce priveşte siguranṭa copiilor, migraţia romilor, precum şi tăierea lemnelor de pe proprietăţi private.

Prefectul Anton Rohian a propus înfiinṭarea unui depozit de lemne în localitatea Coltău, de unde să se aprovizioneze comunitatea de romi din zonă. 

Primarul care pune romii la treabă. Edilul consideră că doar prin munca se poate face integrarea

VIDEO Atac dur la adresa romilor de după zid. „Sunt ruşinea etniei rome“

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite