Mărturia mamei pădurarului ucis în Maramureş: procurorii zic „că rezultatele probelor s-ar putea să vină doar în aprilie anul viitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drama familiei Pop. FOTO: Arhivă personală
Drama familiei Pop. FOTO: Arhivă personală

La aproximativ două săptămâni de la moartea pădurarului Liviu Pop, familia acestuia caută în continuare răspunsuri la cele întâmplate în codrul pe care stâlpul familiei l-a apărat cu preţul vieţii.

Liviu Pop a plecat de acasă în seara zilei de 12 octombrie, sunat fiind că un grup de oameni este la furat în pădure. Mergea mereu în pădure când era sunat, ştiind că lemnele care erau tăiate ilegal reprezentau pentru el un minus la bunăstarea familiei. În primăvară, când se făcea recensământul arborilor, copacii care lipseau din pădure îi erau imputaţi, iar pentru a-şi plăti această penalitate, Liviu Pop era nevoit să ducă bani de acasă.

„După ce a murit tatăl său, mi-a mai rămas doar el. Acuma nu mai am pe nimeni”

În seara în care a plecat în pădure pentru ultima dată, Liviu Pop s-a înţeles cu mama lui că o va lua de la serviciu. La ora 20:00, mama lui l-a sunat, dar acesta nu i-a mai răspuns la telefon. Înainte de ora 19:00, soţia lui a primit ultimul mesaj de la Liviu Pop, un SMS prin care o anunţa că l-a prins pe hoţ şi că se află la intrare în pădure. De atunci, în familia lui Liviu Pop s-a aşternut durerea şi neputinţa. 

„Liviu a fost singura mea speranţă. După ce a murit tatăl său, mi-a mai rămas doar el şi acuma nu mai am pe nimeni. Am rămas noi două singure (n.r. - mama şi soţia pădurarului), femei cu trei fetiţe mici. Fata cea mare nu se lasă de gâtul meu şi toată noaptea se sperie şi plânge întruna. Vrem să se găsească vinovatul. Măcar să ştim atâta. Să îl găsească şi să îl închidă. Să ştim că nu e liber. Mai îmi zicea că este ameninţat. El nu îi lăsa să fure şi tot mereu era ameninţat, dar nu ne-a spus cu nume. Şi la 3 noaptea s-a dus în pădure şi nu a păţit nimic, şi acum la 19:00 s-a întâmplat. Eu cred că a fost omorât, cineva l-a împuşcat dintre hoţii de lemne. Aş vrea neapărat să găsim adevărul şi să fie pedepsit. Procurorii nu ne spun mare lucru. O chemat-o o singură dată pe noră-mea (n.r. soţia pădurarului) şi au spus că, până vor veni rezultatele probelor durează, că s-ar putea să vină rezultatele doar în aprilie anul viitor. Suspecţi sunt, dar nici unul nu este închis”, a spus mama lui Liviu Pop.

„Mi-e frică pentru că e mare mafie în zona asta”

Mama lui Liviu Pop nu crede că fiul ei s-ar fi autoîmpuşcat, aşa cum suspecţii au declarat în faţa procurorului de caz. Băiatul ei lucra de 7 ani ca pădurar şi ştia să mânuiască arma. Mai mult, Liviu a ales în toată cariera lui să meargă doar de trei ori cu arma în pădure, în seara de 12 octombrie fiind ultima dată. 

„Au spus că s-ar fi descărcat arma, dar el a ştiut să lucre cu arma că nu i-a fost prima zi şi nu era nici un om prost care să zici că ar fi greşit ceva. Asta nu o cred deloc, că s-ar fi produs aşa ceva. Vrem să aflăm adevărul. Ne este temă pentru că nu ştim. Răzbunătorul ăla a ajuns să ia viaţa unui om şi s-ar putea să se mai răzbune şi pe noi, dacă el nu este încă prins. Nimeni nu ne-a oferit protecţie. Poliţia nici măcar nu a venit măcar o dată până la noi sau alte organe. Sunt terminată. Nici nu mai pot dormi noaptea, doar plâng întruna. Am trecut cu soţul printr-o boală gravă în urmă cu cinci luni şi pe când m-am mai liniştit un pic am primit vestea asta tragică. Mi-e frică pentru că e mare mafie în zona asta. Şi ne este frică că cine ştie cum o să o scoată la capăt ca să nu îl pună pe vinovat la pedeapsă”, a mai adăugat femeia.

Un pompier a fost sunat de către nepotul său, unul dintre suspecţi

Cazul este cercetat de către un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, iar până acum au fost audiaţi inclusiv bărbaţii cu care Liviu Pop s-a întâlnit pentru ultima dată. Detaliile oficiale din rândul anchetei sunt prea puţine, lucru pe care l-a semnalat şi familia pădurarului Liviu Pop. Dar, potrivit unor surse, în seara tragediei, unul dintre suspecţi şi-ar fi sunat unchiul, pompier la Detaşamentul din Târgu Lăpuş pentru a-l anunţa de cele petrecute în pădure. Pompierul, îmbrăcat în haine de serviciu, s-a deplasat la faţa locului, la scurt timp ajungând în zonă şi şeful de district cu patrula de poliţişti. Şeful lui Liviu Pop, cel pe care pădurarul îl sunase imediat ce a fost anunţat că în pădure se află hoţii de lemne, era acasă marţi, 29 octombrie, zi în care colegii acestuia au mers la Bucureşti pentru a protesta. Bărbatul este foarte reticient în a vorbi cu presa despre seara în care colegul său şi-a pierdut viaţa. 

„Am anunţat poliţia, am mers împreună cu poliţia şi, când l-am găsit, era deja decedat. Noi l-am găsit după mai mult timp, era noapte. Până l-am căutat, a trecut ceva timp, vreo 40 de minute. Cum l-am văzut pe Liviu ca şi coleg este vorba deja de părerile mele personale. Este o anchetă care va stabili ce s-a întâmplat acolo în seara respectivă. A mai avut altercaţii, probabil. Nu îmi dau seama de ce s-a dus cu arma lui în pădure. A fost alegerea lui”, a spus Florin Mânzac, şeful de district.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş au arătat că nu fac declaraţii cu privire la prezenţa pompierului în pădure, având în vedere că în cazul pădurarului ucis este deschisă o anchetă  pe care o instrumentează Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş. 

Citeşte şi

Ultima conversaţie a pădurarului Liviu Pop cu soţia lui: „I-a spus că l-a prins pe unul dintre hoţi. Apoi n-a mai răspuns“

Procuroarea tovaraşă cu mafia care a curmat viaţa pădurarului Pop. „Taie şi spânzură după propriul chef, dă NUP pe bandă rulantă în dosarele prietenilor“

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite