Cine sunt cei trei bărbaţi prinşi la furat de pădurarul măcelărit în Maramureş: „Nimeni nu spune că unul dintre ei este nepotul prim-procuroarei din Tg. Lăpuş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detalii halucinante ies la iveală din ancheta demarată în cazul lui Liviu Pop, pădurarul ucis de hoţii de lemne în Maramureş. Cei trei suspecţi, ultimii oameni cu care acesta s-a întâlnit, au fost audiaţi de anchetatori, dar nu au fost puşi sub acuzare.

Miercuri, 16 octombrie, Liviu Pop a plecat de acasă cu maşina personală după ce a primit un telefon în care i se spunea că trei persoane au fost văzute la furat de lemne în pădurea dintre localităţile Rogoz şi Băiuţ. De pe drum, pădurarul şi-a sunat şeful de district, iar când a ajuns la locul indicat a dat ochi în ochi cu trei bărbaţi pe care îi cunoştea de multă vreme şi care sunt din aceeaşi localitate cu Liviu Pop, satul Borcut. 

În acel moment, Liviu Pop ar fi început să strige la ei, reproşându-le că le-a spus de multe ori să nu mai vină la furat de lemne pe acel fond forestier, zonă în care asigura el paza.  

Filmul evenimentelor, în opinia suspecţilor

Potrivit unor surse apropiate ale celor trei suspecţi, bărbaţii au fost ridicaţi şi duşi la audieri încă de joi dimineaţa, 17 octombrie, fiind ultimii care l-au văzut pe Liviu Pop în viaţă. Medicii legişti care au analizat cadavrul lui Liviu Pop au spus că pădurarul avea multiple fracturi interne, în afara plăgilor prin împuşcare, şi că unul dintre picioare era zdrobit.

În faţa procurorului de caz, toţi trei au relatat aceeaşi poveste şi au descris oamenilor legii o variantă în care pădurarul s-ar fi împuşcat din greşeală cu arma lui. Moartea lui Liviu Pop este anchetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş. Prim-procurorul de la Maramureş a refuzat să facă public numele procurorului de caz trimis în zonă de la Baia Mare, precum şi numele celor trei suspecţi audiaţi în acest caz.

„Suspecţii au declarat că Liviu i-a întrebat de ce au furat din nou şi că ar fi lovit căruţa cu arma lui de vânătoare ca să îi sperie. În acel moment, spun ei, s-a rupt arma şi, fiind îndreptată spre spatele lui, i s-a descărcat accidental în omoplatul drept. Întrebaţi de ce avea piciorul rupt, cei trei au spus că Liviu şi-a rupt piciorul după ce căruţa trasă de cai a trecut peste el. Ei au spus că din cauză că Liviu a dat cu arma de căruţă, caii s-au speriat şi au luat-o la vale, iar pădurarul a căzut sub căruţă”, spune un cunoscut de-al suspecţilor, sub protecţia anonimatului.

Suspecţii au mai declarat la audieri, spun sursele consultate de Adevarul.ro, că s-au speriat şi că, în loc să sune la 112, ar fi fugit din pădure, lăsându-l pe pădurar să agonizeze. Declaraţiile date în faţa procurorului de caz i-au scăpat pe aceştia de învinuire. Anchetatorii ar avea nevoie şi de rezultatele probei balistice a armei de vânătoare pentru a vedea dacă chiar a fost autoîmpuşcare, varianta care este privilegiată acum de anchetatori

Cei trei suspecţi au mai arătat în faţa anchetatorilor că ei se aflau în pădure pentru a culege lemne uscate, şi nu pentru a fura arbori sănătoşi, materialul lemnos fiind găsit la faţa locului de către oamenii legii. Mai mult, întâlnirea dintre ei şi Liviu Pop ar fi avut loc în momentul în care aceştia se întorceau către casă.

Imagine indisponibilă

Locul unde a fost găsit trupul neînsufleţit al lui Liviu Pop

Localnicii nu cred în varianta autoîmpuşcării

Liviu Pop este descris de către colegii săi, dar şi de către cunoscuţi drept un om care lăsa totul deoparte şi fugea în pădure ori de câte ori era chemat. Mai mult, colegii spun că era un om cinstit, care nu avea cum să îşi ţină glonţul pe ţeavă deoarece era tatăl a trei fetiţe, lumina ochilor lui pentru binele cărora muncea zi şi noapte. Localnicii reclamă însă, în tăcere, de frica celor trei suspecţi, relaţiile de rudenie dintre hoţii de lemne şi cei care trebuie să vegheze la liniştea comunităţii.

„Rolul procurorului şi al poliţiştilor este să menţină infracţionalitatea la zero. Ei bine, în zona noastră, aceştia stimulează infracţionalitatea. De ce nu spune nimeni că unul dintre suspecţi este nepotul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş (n.r. - Aurelia Muţ)? Mai mult, acesta a fost năşit la nuntă de către femeia (n.r. prim-procurorul) de care fug toţi, inclusiv poliţiştii”, a spus un localnic. Satul Borcut se află la periferia oraşului Târgu Lăpuş.

Localnicii spun că numele suspectului care ar fi fost năşit şi la nuntă de procuroarea din Târgu Lăpuş este Nelu Petrişor Giurgiu şi că bărbatul ar fi încuscrit şi cu o avocată din Baia Mare. Tot oamenii locului mai afirmă că Giurgiu ar fi moştenit o avere fabuloasă, de pe urma soţiei care a lucrat pentru un bătrân singur din Italia. La moartea lui, bătrânul i-ar fi lăsat femeii în jur de 3 milioane de euro.

Al doilea supect este descris sub numele de Iacobanu, iar al treilea era un căruţaş din localitate. Toţi trei lucrau pentru firma de prelucrare a materialului lemnos administrată de familia Munteanu. Este vorba despre o afacere controversată, despre care presa locală scrie că se desfăşoară de ani de zile sub semnul ilegalităţii şi că beneficiază de protecţia politică

„Se ridica la 4 dimineaţa din pat şi pleca la pădure. Aşa de mult o iubea”

Liviu Pop va fi înmormântat sâmbătă, 19 octombrie, în localitatea natală, Borcut. Anchetatorii însă sunt departe de a rezolva cazul şi de a desluşi iţele evenimentelor petrecute în pădurea dintre localităţile Rogoz şi Băiuţ. În urma lui au rămas trei fetiţe, două gemene de câteva luni şi o micuţă de 5 ani, care nu vor mai avea cui să spună „tati”, o soţie tânără şi o mamă rămasă văduvă în urmă cu şase luni. 

Liviu era pasionat de meseria pe care şi-a ales-o şi nu era zi în care nu fie la pădure, locul care îi era cel mai drag. Punea suflet în tot ceea ce făcea, era un om corect şi cinstit, aşa şi-l amintesc toţi cei cu care a lucrat. Aşa a rămas în memoria colegilor, dar şi a oamenilor alături de care a crescut.

În ziua în care Liviu Pop este condus pe ultimul drum, conducerea Romsilva a transmis un mesaj de condoleanţe.

„Astăzi, colegii, prietenii şi familia şi-au luat rămas bun de la cel pe care l-au pierdut prea devreme. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva transmite un pios omagiu familiei îndurerate. Fie ca bunul Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică printre aleşii Săi, iar familiei un sincer gând de mângâiere şi alinare, dar şi putere pentru a trece mai uşor peste această cumplită despărţire. Reamintim că Pop Liviu este al doilea angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori”, au arătat aceştia într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi

 

Cum e investigată uciderea pădurarului din Maramureş. Anchetatorii iau în calcul halucinanta pistă a autoîmpuşcării

    

Un pădurar a fost împuşcat de hoţii de lemne din Maramureş. Trupul bărbatului, găsit într-o râpă

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite