Ultima conversaţie a pădurarului Liviu Pop cu soţia lui: „I-a spus că l-a prins pe unul dintre hoţi. Apoi n-a mai răspuns“
0În urmă cu 12 zile, pădurarul Liviu Pop a fost ucis în pădurea dintre localităţile Rogoz şi Băiuţ din judeţul Maramureş. De atunci, familia acestuia are multe întrebări fără răspuns. Şi-au cules informaţiile despre ultimele clipe din viaţa celui care a fost stâlpul familiei din articolele de presă scrise pe marginea subiectului.
Cazul crimei lui Liviu Pop a stârnit interesul televiziunilor internaţionale, dar şi a unor parlamentari. Vrând să afle o parte din cele întâmplate, dar şi pentru a găsi o modalitate pentru a stârpi agresivitatea hoţilor de lemne, senatorul Mihai Goţiu s-a deplasat în pădurea în care a fost ucis pădurarul, dar şi la familia acestuia.
„Tot ce ştie soţia lui e că după ce a fost informat că sunt hoţi în pădure, a luat-o pe fiica lui mai mare, de cinci ani, pe care a lăsat-o la o rudă, de unde să o ia la întoarcere. Apoi, la ora 18.41, a fost sunată de soţul ei, care i-a spus că l-a prins pe unul dintre hoţi. Apoi n-a mai răspuns la telefon. Ne-am întâlnit şi cu şeful lui direct, de la district, şi ultima persoană cu care a vorbit la telefon. Iniţial, a acceptat să ne conducă la locul tragediei. După ce a dat, însă, un telefon, şeful de district a devenit subit reticent şi sub pretextul că «e ziua lui liberă», a refuzat să ne mai însoţească. Ne-a spus doar că, în seara respectivă, a fost sunat în jurul orei 19.00, că el a sunat apoi la Poliţia din Lăpuşul de Jos, şi pentru că poliţistul de acolo nu era în zonă a apelat serviciul 112. Aproximativ 40 de minute mai târziu, împreună cu poliţiştii, l-au găsit pe Liviu Pop, împuşcat”, relatează Mihai Goţiu într-o postare făcută pe pagina sa de socializare.
Şeful de district este arătat cu degetul şi de către localnici, care sub protecţia anonimatului au arătat că acesta cunoştea foarte bine situaţia furtului de lemne din fondul forestier pe care Liviu Pop îl păzea, doar că nu a luat decât o singură măsură – să îi impute pădurarului ucis arborii care erau tăiaţi, cu ştiinţa lui, de către hoţii de lemne.
Suspecţii vor fi testaţi cu aparatul poligraf
Cei trei bărbaţi pe care Liviu Pop i-a văzut ultima dată în viaţă au dat declaraţii în faţa procurorului de caz. Aceştia au arătat că pădurarul s-a autoîmpuşcat şi că speriaţi au fugit de la locul incidentului. Declaraţiile lor vor fi supuse şi unui test poligraf, la mai mult de două săptămâni de la crimă.
„A fost dispusă efectuarea unui test poligraf persoanelor care au fost identificate ca fiind la faţa locului. Rezultatele urmează să fie primite zilele acestea. De asemenea, termenul pentru expertiza ADN a armei a fost fixat pentru sfârşitul lunii noiembrie. Cei care efectuează expertiza au nevoie şi de probele ridicate de la faţa locului. După expertiza ADN a armei se va efectua şi expertiza balistică. Toate probele au fost trimise la Institutul Naţional de Criminalistică”, a declarat Bogdan Gabor, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.
„Oamenii îşi pierd încrederea în autorităţi şi în instituţiile publice”
În satul natal al lui Liviu Pop, în Borcut, localnicii vorbesc despre legăturile pe care principalii suspecţi le au cu prim-procuroarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuş, Aurelia Muţ. Mai exact, toţi ştiu că aceasta este naşa de cununie al lui Nelu Petrişor Giurgiu, principalul suspect în cazul crimei pădurarului.
„Ce e mai grav e faptul că oamenii îşi pierd încrederea în autorităţi şi în instituţiile publice când se întâmplă asemenea lucruri. La rândul lor, cei care distrug pădurea, cei care fură ilegal lemne din pădure se simt tot mai puternici şi devin tot mai agresivi în comportamentul lor. Nu doar în Maramureş ci şi în alte locuri din ţară sunt oameni care îşi fac profesia cu dedicaţie, şi sunt ameninţaţi, agresaţi şi în cele din urmă se ajunge la tragedii. Tocmai din cauza unor disfuncţionalităţi şi a unor favorizări din partea autorităţilor”, a mai arătat Mihai Goţiu în filmarea făcută publică pe pagina sa de socializare.
Pe de altă parte, localnicii au atras atenţia asupra unor cazuri în care prim-procuroarea Aurelia Muţ a decis neînceperea urmării penale în privinţa unor prieteni sau cunoscuţi, dosare despre care Adevărul a relatat în 22 octombrie.
Citeşte şi