Cafeaua poate ajuta la slăbit. Nutriționistul Mihaela Bilic explică în ce condiții obținem acest efect

0
Publicat:

Cafeaua poate să ajute sau să dăuneze, dar este cert că e una dintre cele mai consumate băuturi în toată lumea. Unii nu-și pot începe ziua fără o ceașcă de cafea, însă puțini se gândesc că ar putea ajuta și la slăbit.

Cafeaua ajută la slăbit   FOTO Shooterstock
Cafeaua ajută la slăbit FOTO Shooterstock

Medicul nutriționist Mihaela Bilic arată că beneficiile cafelei nu se opresc la revigorarea de dimineață. Chiar dacă cel mai adesea este consumată pentru efectul ei revigorant și tonic pentru creier, mai poate avea un efect și asupra greutății.

„Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos”, explică medicul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ea mai vorbește, apoi, despre efectul cofeinei asupra digestiei. „Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și pe tubul digestiv - mai exact musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația”, mai precizează nutriționista.

Cum ajută cafeaua la slăbit

Ea explică, apoi, care este mecanismul prin care ajută la slăbit. „Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoză necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor. Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic, crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!”, justifică medicul nutriționist.

Pe de altă parte, Mihaela Bilic mai arată că băutura atât de consumată în toată lumea inhibă apetitul și ajută la reducerea senzației de foame. „Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce ca și contra-efect o inhibare a centrului foamei. Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă”, mai explică ea.

Câtă cafea poți bea fără riscuri pentru sănătate

În legătură cu cantitatea de cafea recomandată zilnicfără niciun risc pentru sănătate - au existat de-a lungul vremii mai multe păreri. „În cărțile de medicină se spune că maximum 5 cești. Eu vă confirm că fie și doar 3 cești/zi fac diferența: se deblochează slăbitul și uitați și de foame. Doar să nu-i deranjați pe cei din jur, pentru că veți avea și o putere de muncă mai mare”, mai explică medicul nutriționist.

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite