Asistenţii personali, în stradă: „Noi nu lucrăm numai opt ore, noi lucrăm non-stop“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicalistii au iesit in strada   Foto. Angela Sabău
Sindicalistii au iesit in strada   Foto. Angela Sabău

Un protest al asistenţilor personali a avut loc astăzi, în faţa Prefecturii Maramureş. Circa 200 de oameni şi-au arătat nemulţumirea faţă de proiectul de lege care vizează neplata zilelor de sărbătoare, dar şi faţă de nerespectarea unor obligaţii de plată.

Aproximativ 200 de oameni s-au adunat în faţa Prefecturii Maramureş, arătându-şi nemulţumirea faţă de mai multe aspecte financiare în ceea ce-i priveşte. Prima lor nemulţumir se leagă de propunerea Guvernului Cioloş de a nu le mai plăti sâmbetele şi duminicile, precum şi sărbătorile legale. De asemenea, ei s-au arătat spăraţi pe primarii care nu au acordat măririle de salariu, conform legii. Pe de altă parte, nici sentinţele judecătoreşti prin care şi-au câştigat majorările salariale nu au fost în totalitate respectate. ”Lucrez la o casă de tip familial din Sighetu Marmaţiei. Nemulţumiri sunt în ceea ce priveşte neplata zilelor de sâmbătă, duminică şi în săbătorile legale. Noi lucrăm şi în aceste zile, flux continuu”, spune Ana Trimen, instructor educator la un coplex de case de tip familial cu 32 de copii. ”În primul rând au sistat plăţile care le-am câştigat în instanţă. Trebuia să luăm ultima tranşă, dar s-au sistat plăţile”, spune Angelica Grecica din Ruscova. ”Practic, noi nu lucrăm numai opt ore, ci lucrăm non stop, şi sâmbăta şi duminica. Adevărul e că banii sunt puţini. Avem salariul minim pe economie. Sunt asistent maternal profesionist, avem copiii din 99. I-am crescut de mici, de la trei ani. Eu am doi şi colega are unul, tot din 99. Acuma băiatul meu are 21 de ani şi e anul II la Asistenţi farmaceutică. Celălalt are 13 ani, dar e de şcoală specială, e doar în clasa a III-a. Îl duc în fiecare săptămână o zi a şcoală”, spune Nastafa Duma, alăuri de colega ei, Maria Berci.

Lider sindical: ”Ne vom îndrepta înspre instanţă”

Liderul sindical, Florin Hossu, a precizat că toate aceste nemulţumiri au ajuns pe masa prefectului şi a preedinteli Consiliului Judeţean, unde i s-a promis şi susţinere. ”Am făcut aceste informări către dl. prefect, dl. preşedinte al Consiliului Judeţean, ne vor susţine în acest demers, dar dacă nu, ne vom îndrepta înspre instaţă, până la urmă e vorba de respect faţă de lucrătorii care fac parte din cadrul primăriilor ca şi agajaţi contractuali. Sunt asistenţi personali ai persoanelor cu dizablităţi”, a spus el. ”Oamnii au fost foarte revoltaţi în momentul în care guvernarea Cioloş a venit cu propunerea de a nu mai plăti sâmbăta şi duminca, aşa cum zice Codul Muncii. Au spus că se ofereă o zi liberă, dar asta este imposibil de efectuat pentru că lipsa personalului din DGASPC face aproape imposibiă chiar efectuarea concediului de odihnă, legal, astfel că alte zile libere sunt imposbil de luat”, a mai menţionat el. De asmenea, liderul sindical a mai transmis primarilor un mesaj: ”Toată umea motivază financiar că nu există buget. Vreau să le transmit primarilor că acuma se lucrează la bugete şi nu-i penalizează nimeni dacă promovează, dacă prevăd în bugete sumele necesare. Dacă nu sunt aprobate, ştim noi, sindicatele, ce avem de făcut”, a  mai menţionat el.

Preşedintele CJ Maramureş: ”Am propus 40 la sută din buget”

Preşedintele Consiliului Judeean, Zamfir Ciceu, a arătat că din partea instituţiei pe care o condce, au parte de toată susţinerea. ” În ceea ce ne priveşte pe noi, mereu am sprijinit activitatea asistenţei sociale, fiind o parte a activităţii pe care noi o desfăşurăm şi ce ne consumă aproape jumătate din bugetul judeţului. Ca şi în fiecare an, şi acum am propus o cotă mai mare decât judeţul o are ca fiind obligatorie, de 10 la sută din finaţarea cheltuielilor de asitenţă socali, noi am propus undeva în jur de 40 la sută, dar nici această sumă  este acoperitare. Evident că majoritatea revendicrilor sunt întemeiate, unele nu se vor întâmpla, adică temerile lor nu cred că se vor întâmpla în sensul de a modifica codul muncii. Pentru că nu poţi să fii părinte doar 5 zile pe ăptămână. Ori eşti toată săptămâna, ori nu”, a declarat Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş.

DGASPC promite şi ultima tranşă

De cealaltă parte, conducerea DGASPC arată că plăţile sunt la zi. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei arată că ”Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş a plătit cele patru tranşe conform OUG nr. 71/2009. Instituţia noastră va face tot posibilul ca ultima tranşă, aferentă anului 2016, în cuantum de 35%, să fie acordată în cel mai scurt timp.

Conform articolului 1 din OUG nr. 71/2009, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel:

În anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;

În anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;

În anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

În anul 2015 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;

În anul 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Directorul general Alina Coste-Mădăras: „DGASPC Maramureş a respectat prevederile OUG nr. 71/2009. Suntem cu plăţile la zi şi nu înregistrăm restanţe în ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale. Mai mult, ne-am exprimat întotdeauna disponibilitatea şi suntem deschişi dialogului cu liderii de sindicat pentru a nu exista nemulţumiri în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului la nivelul judeţului. Respect activitatea extrem de importantă pe care o desfăşoară asistenţii maternali şi tocmai de aceea intenţia noastră este să găsim soluţii mulţumitoare de ambele părţi. Ca om, mi-aş dori soluţionarea urgentă a tuturor nemulţumirilor, dar trebuie să ţinem cont şi de situaţia economico-socială actuală”. 

Mai puteţi citi:

Doi şoferi, cercetaţi pentru că au condus după ce au consumat alcool

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite