Avocatul Poporului condamnă aducerea forţată a oamenilor la proteste

0
0
Ombudsmanul Republicii Moldova vorbeşte despre încălcările care au avut loc la protest. FOTO Alexandru Tarlev
Ombudsmanul Republicii Moldova vorbeşte despre încălcările care au avut loc la protest. FOTO Alexandru Tarlev

Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai, este îngrijorat de semnalele apărute în presă, potrivit cărora unii participanţi la protestele din capitală ar fi fost forţaţi de către reprezentanţii Partidului Democrat să fie prezenţi la manifestaţia de miercuri, 13 ianuarie care s-a desfăşurat în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet.

Astfel, Ombudsmanul condamnă tentativele de intimidare sau forţare a persoanelor de a se implica în viaţa publică, făcând referire şi la impedimentele care li s-ar fi creat susţinătorilor Platformei DA de a se deplasa ieri la protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Cotorobai consideră că organele de drept trebuie să întreprindă măsuri, dacă se dovedeşte adevărată informaţia apărută în mass-media, precum că Partidul Democrat ar fi obligat oamenii să participe la acţiunea de susţinere a lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier. Tot el aminteşte de faptul că dreptul de a protesta, libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice constituie elemente esenţiale ale unei societăţi democratice.

În articolul 7 din Legea privind întrunirile scrie că „Oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire. Nimeni nu poate fi obligat să participe sau să asiste la în întrunire”.

Amintim că miercuri, 13 ianuarie, Partidul Democrat a organizat în centrul Capitalei o acţiune de susţinere a candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Evenimentul a avut loc în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, iar unele surse media au scris că PD ar fi adus forţat la protest oameni din mai multe raioane ale ţării.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite