Anul Nou, în pensiunile din Maramureş. Oaspeţii au început să sosească
0
Revelionul e aproape, iar pensiunile din Maramureş au început deja să-şi primească oaspeţii. La Casa olarului din Baia Sprie, primii turişti au sosit, unii din ţară, alţii de peste hotare. Toţi, însă, cu chef de distracţie.
Pensiunile din Maramureş sunt ocupate în marea lor majoritate în noaptea de Anul Nou. Turişti din toate colţurile lumii au auzit de căldura şi ospitalitatea maramureşenilor şi au venit în gupuri mai mari sau mai mici să petreacă sărbătorile aici. Noaptea dintre ani se anunţă una magică pentru cei sosiţi la pensiunea din Baia Sprie unde turiştii primesc şi lecţii de olărit. Aici, Daniel Leş, proprietarul pensiunii, oferă turiştilor săi posibilitatea de a-şi confecţiona propriile obiecte din lut, după meşteşuguri păstrate din generaţie în generaţie.
În cele opt camere pe care le-a pus la dispoziţie, pe lângă cele două case de lut, tradiţionale, Daniel Leş spune că totul este pregătit ca la carte. ”Oaspeţii, în primul rând, sunt aşteptaţi cu voie bună. Ei vin în Maramureş în primul rând să asculte poveştile de la noi. Sunt foarte importante şi le înfrumuseţează viaţa. Bineînţeles că bucatele sunt alese, bucate care se fac cu rânduială. Se taie porcul, cămara e plină cu cârnaţi, şuncă, tobă, iar de aici şi până la voia bună nu mai e mult. Mă bucur că oamenii vin cu drag să simtă acea poveste din Maramureş. Cam asta încercăm să le oferim: povestea Maramureşului autentic, care ne-a mai rămas din plin”, spune Daniel Leş, proprietarul pensiunii.
Program special de Revelion
Pentru noaptea dintre ani, acesta spune că programul este unul special. ”Vin şi colindători, vin urători, îmbrăcaţi cu ”drongi” (moşi, n.r.), cu măşti şi toată noaptea o să fie diferite spectacole să vadă cum se petrece în Maramureş. Oaspeţii sunt încântaţi să ia contact cu spiritul din Maramureş”, a mai arătat el.
Dar cum voia bună se întreţine cu un pahar de vin, olarul din Baia Sprie a pregătit un vin special pentru musafiri. ”E vinul dacic, un vin de aici din zonă, care se bea până după Paşti. E vin de masă, din viţă dacică”, explică el turiştilor, după ce l-a turnat în pahare. Fără să fie vreo vreo specialitate, el completează că e vorba despre un vin foarte aromat. ”Vinul roşu se pune în <canceuri> de sticlă (căni mari, n.r.), ca să se vadă culoarea”, completează el.
Turiştii, încântaţi de primirea călduroasă
Turiştii care au început deja să sosească la pensiune s-au arătat foarte încântaţi, dovadă este faptul că vin de ani de zile în acelaşi loc şi spun că nu doar că le place foarte mult, dar în fiecare an descoperă ceva nou. ”Am venit cu prietenii din Bucureşti şi Suceava să petrecem aici sărbătorile. Am ales să venim aici pentru că e cel mai frumos loc din ţară. Nu am găsit încă un loc mai frumos decât aici, la Dan Leş, unde am venit cu prietenul şi fratele meu. Aici pot să văd cum se fac lucrările (de lut, n.r) şi abia aştept lecţia de olărit”, spune IuliaVăcărescu, o tânără care abia aşteaptă distracţia din noaptea dintre ani. Pasionată de munte, snowbord, apoi căldura cu care îi primeşte Daniel Leş mereu, mâncarea foate bună din zonă şi casele de lut unde sunt cazaţi, toate acestea, mai spune ea,o fac să revină aici an de an. ”Venim de cinci ani aici, dar mereu sunt fascinată, mereu mai descopăr câte ceva nou”, completează ea.
”De şase ani vin aici cu prietenii, stăm până după sărbători. Venim pentru oamenii din Maramureş, pentru că ei reuşesc, prin expunerea tradiţiilor şi dragostea pe care o arată faţă de turişti, să-şi arate cumva sufletul, un suflet autentic românesc pe care toţi din celelalte colţuri ale ţării vrem să-l căutăm şi venim la rădăcina tradiţiilor în Maramureş. De aceea, întotdeauna vin în Maramureş cu câteva zile înainte de Anul Nou, cumva să-mi pregătesc sufletul în aşteptarea Noului An”, spune Iulian Văcărescu, un alt tânăr venit din Suceava.
Acesta s-a arătat încântat de ”tropotita” (jocul maramureşean, n.r.), dar şi de horinca, responsabilă cu voia bună. ”Cu oameni frumoşi, cu horincă şi o tropotită bună se începe cel mai frumos an şi cu toţii ne dorim ca în 2016 să fim oameni de oamenie şi viaţa nu ţi-o poţi începe decât alături de oameni de omenie care ştiu ce înseamnă frumosul. Venind de atâţia ani aici te îndrăgosteşti de locuri, de oameni, de slujba de la biserică şi apoi, de ceea ce îţi face viaţa frumoasă - jocul, dansul, horele, colindele şi distracţia din noaptea de trecere dintre ani”, a continuat el. Mihai Chiriţescu, un alt turist venit alături de ceilalţi doi, a arătat şi el că se bucură de primirea caldă şi ospitalitatea pe care au găsit-o la Casa olarului, de fiecare dată. ”Tradiţia, cum e exprimată aici, nu o mai găseşti nicăieri. O să primim colindători şi abia aşteptăm să vedem ce alte tradiţii ne aşteaptă la trecerea dintre ani”, a mărturisit el.
Oaspeţii, însă au venit nu doar din ţară, ci şi din străinătate, fascinaţi de aceeaşi ospitalitate locală iar când rădăcinile sunt tot în Maramureş, alegerea pentru petrecerea sărbătorilor aici nu mai este o surpriză pentru nimeni. ”De 25 de ani vin chiar şi de patru ori într-un an, aici, în Maramureş. Este chemarea pământului. Chemarea oamenilor buni”, spune Dinu Dunca, stabilit de 25 de an în Suedia. Acesta mai arată că nu concepe să petreacă sărbătorile în altă parte decât în locurile natale.
Lecţii de olărit pentru oaspeţi
Dincolo de tradiţii şi programe de sărbători, olăritul este un alt punct de atracţie la pensiunea lui Daniel Leş. Artistul explică, în faţa unei lucrări ce reprezintă chiar un olar, de unde a învăţat şi ce înseamnă pentru el acest meşteşug. ”Reprezintă <Truda cu lutul>. Centrul de interes cade pe faţă şi pe mâini. Olarul e contopit cu oala. E o roată de picior, pe care şi eu am îvăţat meserie cândva. Am vrut să scot în evidenţă truda şi tălpile, exagerat de mari. Aici e tata care făcea cele mai mari oale. Şi întotdeauna ne provoca şi zicea: dragul tatii, haide lângă mine. Când îi face o oală aşa de mare, atunci îi fi olar. Am promis atunci că voi face un vas atât de mare că l-oi băga şi pe tata în el. Cu asta ne provoca atunci când eam copii. Apoi mi-am urmat ucenicia şi acum asta fac. Fac oale de lut şi le umplu cu poveşti şi le trimit în toată lumea”, încheie el pvestea.
Un pachet pentru două persoane cu cazare pentru patru nopţi şi demipensiune, plus masa de Revelion şi tot programul, costă în jur de 1.500 de lei.
Mai puteţi citi:




