Actele necesare pentru obţinerea paşaportului. Documentul se eliberează în aproximativ 10 zile lucrătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada vacanţelor este în toi şi de cele mai multe ori, când alegem destinaţiile unde să ne relaxăm, avem nevoie şi de un paşaport. Fie că actul este eliberat pentru adulţi sau pentru minori, pentru a-l obţine trebuie mai întâi să vă programaţi pe site-ul Prefecturii judeţului de care aparţineţi.

În legătură cu procedura de obţinere a unui paşaport, autorităţile atrag atenţia că cererile pentru obţinerea unui paşaport electronic simplu ori paşaport electronic temporar se completează numai în incinta biroului specializat. Pentru obţinerea paşaportului electronic simplu ori paşaportului simplu temporar sunt necesare şi o serie de acte. Astfel, pentru eliberarea paşaportului este nevoie de:

-Cartea de identitate sau Cartea de identitate provizorie, în original. Ambele trebuie să fie în termen de valabilitate.

-Buletinul de identitate, în original, dacă e vorba de documentul în forma veche. În termen de valabilitate.

-Cartea de identitate provizorie. Aceasta va fi acceptată numai dacă e însoţită de Certificatul de naştere, la rândul său în original.

-Paşaportul anterior, în cazul în care acesta există.

-Dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar.

Noua legislaţie în domeniu, respectiv Legea 1 din 2017, care a eliminat o serie de taxe şi tarife începând cu 1 februarie 2017, prevede sumele plătite pentru diversele tipuri de paşapoarte. Astfel, 258 de lei pentru paşaportul simplu electronic, a cărui valabilitate este de cinci ani, eliberat persoanelor de peste 12 ani, 234 de lei pentru paşaportul simplu electronic cu valabilitate de trei ani pentru persoanele de sub 12 ani şi 96 de lei pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, a cărui valabilitate este de un an. Sumele pot fi achitate la casieria instituţiei care eliberează documentul.

Termenul maxim de eliberare a paşaportului este de 15 zile lucrătoare, dar în majoritatea cazurilor documentul se obţine în 10 zile. 

Citeşte şi

Profilul profesorului ideal pentru studenţi: pasionat, prietenos şi scrie cu creta la tablă

Limonada cu pepene galben sau roşu. Cum se prepară deliciul pentru serile fierbinţi de vară

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite