Vânătoare ilegală încheiată cu moartea unui braconier. Ultimele cuvinte ale victimei: „M-am împușcat”

0
Publicat:

O vânătoare ilegală pusă la cale în județul Bacău la un pahar de băutură s-a încheiat tragic pentru unul dintre protagoniști. Bărbatul s-a împușcat accidental în picior și a murit la scurt timp, iar ceilalți braconieri au rămas să tragă ponoasele în justiție.

Unul dintre braconieri s-a împușcat accidental într-un picior și a murit FOTO arhivă Adevărul
Unul dintre braconieri s-a împușcat accidental într-un picior și a murit FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv în 18 mai pe 4 bărbați la pedepse cuprinse între 10  luni de închisoare și 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj cinegetic, transport al vânatului găsit împuşcat ori tranşat în teren, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, și ucidere din culpă.

Pe 18.12.2019, patru bărbați au fost protagoniștii unui incident ce avea să se încheie cu moartea unuia dintre ei. În ziua amintită, aceștia au consumat băuturi alcoolice și au decis să organizeze ad-hoc o partidă de vânătoare.

Pentru că doar unul dintre ei avea armă de vânătoare, au decis să împrumute alte două arme de vânătoare de la o cunoștință, care avea să fie ulterior pusă sub acuzare, iar apoi au plecat pe un deal din vecinătatea mănăstirii Caraclău (județul Bacău). Au tras mai întâi într-un iepure, dar nu l-au nimerit. Și-au încercat apoi norocul cu un căprior și au reușit să îl împuște.

Au pus animalul în mașina unuia dintre ei și au continuat să verifice zona pentru a continua vânătoarea ilegală.

„În momentul în care a spus că a văzut un alt animal, … a ridicat arma apucând-o de ţevi, a tras de ea în sus, moment în care mecanismul de tragere al acesteia s-a declanşat din cauza acţionării accidentale a trăgaciului. Arma fiind încărcată şi neasigurată, s-a descărcat în piciorul său stâng”, explică anchetatorii cum s-a ajuns în situația ca unul din braconieri să se împuște accidental.

Au încercat să șteargă urmele vânătorii ilegale

Imediat după aceea, victima a coborât din maşină strigând „m-am împuşcat”. Ceilalți trei braconieri i-au acordat primul ajutor și au sunat la 112.  Au dat jos căpriorul din maşină şi l-au urcat în partea din spate pe colegul lor care se împușcase accidental.

Pe drum s-au întâlnit cu ambulanța, iar echipajul medical a preluat victima. Doi braconieri au rămas împreună cu armele şi căpriorul în zona în care s-a petrecut incidentul și au încercat să ascundă urmele vânătorii ilegale.

„… a ascuns arma şi câteva cartuşe de calibrul 12 într-o zona acoperită de stuf, iar după aceea a plecat împreună cu … către zona satului …. În jurul orei 5,00, … a ajuns la domiciliul inculpatului …,  unde i-a înmânat cele două arme şi i-a explicat acestuia că … s-a împuşcat în picior fără a-i da alte detalii. Intrând în posesia armelor, le-a curăţat, după care le-a pus în rastelul de depozitare”, detaliază procurorul de caz în rechizitoriu.

A murit la spital

În dimineaţa zilei de 19.12.2019, braconierul care s-a împușcat accidental în picior a decedat la spital ca urmare a șocului traumatic şi hemoragic. Toți participanții la vânătoarea ilegală, inclusiv bărbatul care le-a împrumutat armele, și-au recunoscut ulterior faptele și au cerut ca judecata să aibă loc în procedură simplificată pentru a beneficia de o reducere a pedepselor.

Ulterior, băcăuanul care deținea armele pe care le împrumutase ilegal a cerut ca pedeapsa care îi fusese aplicată pentru ucidere din culpă să îi fie redusă, însă instanța i-a respins solicitarea.

„Instanţa a reţinut întemeiat că inculpatul a decis să înmâneze cele două arme împreună cu muniţia aferentă cu o foarte mare uşurinţă, fără să se gândească la eventualele consecinţe ale faptei sale, precum şi urmările foarte grave, rezultatele produse în urma înmânării celor două arme către două persoane care nu avea permis de armă, nu aveau permis de vânătoare, respectiv uciderea unei persoane şi uciderea în mod ilegal a unei căprioare”, explică magistrații în motivarea deciziei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite