Povestea neștiută a castelului Ghika. Domeniu de vis, cu un lac magic, arbori seculari și o oază de verdeață

0
Publicat:

Domeniul Ghika era renumit în epocă pentru partidele de vânătoare şi recoltarea de trofee, fauna fiind asigurată de apropierea de muntele Nemira şi de apa Trotuşului.

Castelul Ghika FOTO rendezvouscuflori.ro
Castelul Ghika FOTO rendezvouscuflori.ro

Castelul Ghika de la Dofteana (județul Bacău) este situat în arealul Văii Trotușului și face parte din imobilele deținute de familia Ghika, alături de Palatul de la Comănești. Conacul de la Dofteana a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a fi un castel de vânătoare.

 În 1887, Neculai N. Ghika a tocmit oameni care să ridice pe domeniu o locuinţă administrativă cu parter şi etaj denumită, impropriu, hulubărie. La scurt timp, proprietarul domeniului a angajat un arhitect italian pentru a-i pune în practică planurile și începe să aducă materiale de construcție și meșteri din străinătate în acest scop. Ulterior, castelul va fi folosit ca reședință de vară și de vacanță de către familia Ghika.

Comandamentul Wehrmachtului, mutat în castel

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1941-1944, în castel a fost stabilit Comandamentul Wehrmachtului. După întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, castelul a fost devastat de armata sovietică, așa cum s-a întâmplat cu palatele de la Comănești și Dărmănești.

Naționalizarea domeniului s-a realizat în două etape. O dată în 1945, imediat după război, prin aplicarea Reformei Agrare, iar în a doua etapă castelul și restul domeniului au trecut în proprietatea statului.

Fiecare etapă a contribuit la distrugerea şi degradarea castelului. Astfel, fostul castel de vânătoare al lui Emil Ghika, urmașul lui Neculai Ghika, a devenit pe rând sediul unor instituții de stat ca: spital TBC, casă de copii și sanatoriu de reumatologie infantilă. 

Grădina din curtea castelului FOTO rendezvouscuflori.ro
Grădina din curtea castelului FOTO rendezvouscuflori.ro

Din cele 33 de camere ale clădirii, câteva fuseseră sigilate cu bunuri mobile depozitate în ele. Cu timpul acestea au dispărut, dar o parte din ele au fost găsite și folosite pentru transformarea Palatului Ghica din Comănești în Muzeu Etnografic.

După 1989, moștenitorii nu au intentat proces de retrocedare, domeniul rămânând până târziu în anii 2000 în proprietatea consiliului local. Din cauza costurilor imense de întreținere, imposibil de suportat de o simplă comună, s-a decis scoaterea la licitație publică a domeniului.

După câteva licitații în care nu s-a găsit niciun cumpărător, iar prețul a trebuit să fie drastic redus, castelul și domeniul au fost vândute.

O construcție impresionantă

În clădirea administrativă a funcționat pentru o perioadă o pensiune, fiind efectuate lucrări de reabilitare a castelului și de amenajare a parcului. În timpul efectuării lucărilor la castel s-a produs un incendiu care a afectat grav acoperișul.

Domeniul Ghika este de vis, cu un lac, arbori seculari şi multă verdeaţă, iar pe fundal este castelul. Aspectul exterior al construcției impresionează și în prezent.

Demisolul este ridicat din blocuri masive de piatră, iar pereții celorlalte două etaje sunt din cărămidă. Planșeele dintre demisol și parter și dintre parter și etaj sunt susținute de grinzi metalice masive.

Pereții exteriori sunt finisați cu plăcute ceramice cu aspect de cărămidă roșie. Toate ferestrele și ușile exterioare sunt încadrate în „rame” masive de piatră frumos profilate și finisate.

Lambriuri și decorații care îți fură privirea

Castelul are 4 nivele: demisol, parter, etaj și mansardă. La demisol este crama – care este cu câteva trepte chiar mai jos. La parter sunt două terase acoperite: una cu vedere spre spatele clădirii, cealaltă cu vedere laterală spre lac și poiană. La etaj sunt două terase deschise și trei balcoane.

Lacul de pe domeniul Ghika FOTO rendezvouscuflori.ro
Lacul de pe domeniul Ghika FOTO rendezvouscuflori.ro

Holul central pe doua nivele cu o scară generoasă în forma de „U”, șemineul principal din granit și lambriurile și decorațiile din lemn de pe pereți și tavan sunt cele mai interesante dintre puținele elemente originale de decor rămase funcționale în interior. În turnul din stânga este o scara spirală din piatră (demisol) și lemn pentru toate cele 4 nivele ale clădirii.

Castelul și parcul care îl înconjoară fac parte din patrimoniul național de istorie și arhitectură. În parcul palatului se găsește un lac de 1.800 de metri pătrați.

CJ Bacău va prelua castelul

Consiliul Județean Bacău a aprobat în ședința din 5 octombrie 2022, exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea Castelului Ghika din Dofteana, iar prețul va fi negociat.  

Proprietarul cerea atunci 1,4 milioane de euro fără TVA. Toți 32 de consilieri județeni au votat în favoarea achiziționării castelului.

Consiliul Județean a fost al doilea în ordinea legală a exercitării dreptului de preempțiune, după ce Ministerul Culturii a refuzat să cumpere clădirea. Fiind o clădire de patrimoniu, proprietarul este obligat să ofere întâi instituțiilor statului dreptul de achiziție, iar în caz de refuz, o poate vinde unui investitor privat.

 „Vom face acolo o zonă de turism cultural. Palatul va găzdui și o parte dintre operele de artă deținute de Consiliul Județean Bacău”, spunea atunci Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite