Suma imensă obţinută în instanţă de o bătrânică care şi-a rupt piciorul, după ce şoferul microbuzului a pornit brusc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daunele vor fi achitate de societatea la care era asigurată societatea de transport FOTO: Super Voiaje
Daunele vor fi achitate de societatea la care era asigurată societatea de transport FOTO: Super Voiaje

Două instanţe din Bacău au decis să despăgubească o femeie de 81 de ani care s-a rănit grav într-un mijloc de transport în comun, după de şoferul ar fi efectuat o manevră bruscă. 50.000 de lei este cuantumul daunelor morale, însă sentinţa mai are o cale de atac.

Judecătoria Moineşti şi Tribunalul Bacău au admis, în parte solicitarea, femeii rănite în microbuz, astfel că asiguratorul societăţii de transport a fost obligat să achite victimei suma de 50.000 de lei cu titlul de daune morale, sumă la care se vor adăuga penalităţi de întârziere în cuantum de 0,2% pentru fiecare zi întârziere raportat la debitul principal, începând cu a 11-a zi de la rămânerea definitivă a hotărârii. 

Decizia Tribunalului, instanţei de apel în acest caz, care confirmă soluţia pronunţată iniţial de Judecătoria Moineşti, vine la trei ani de la producerea accidentului. 

Pe 2 februarie 2018, victima, o femeie de 81 de ani, s-a urcat într-un microbuz de transport persoane, într-o  staţie de microbuze din Comăneşti, judeţul Bacău. A cumpărat bilet, a început deplasarea pe culoar dar înainte de a se aşeza pe scaun, şoferul a pornit brusc, femeia s-a dezechilibrat şi a căzut, fracturându-şi piciorul. Pentru vindecarea leziunilor a necesitat peste 70 de zile de îngrijini medicale. 

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, însă ulterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti a dispus soluţia de clasare, motivând că de la dosar lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Ulterior, când starea de sănătate i-a permis, victima s-a adresat asigurătorului cu o cerere de despăgubire, însă societatea de asigurare a respins cererea, motivând că  ”din documentele emise de autorităţi nu rezultă caracterul ilicit al faptei asiguratului şi nici legătura de cauzalitate directă şi nemijlocită dintre fapta asiguratului şi prejudiciu”. Pe cale de consecinţă, octogenara s-a adresat instanţelor de judecată, solicitând să fie despăgubită pentru suferinţele produse în urma accidentului.

Judecătorii i-au admis cererea, arătând în motivarea hotărârii că probele administrate, respectiv înscrisuri şi declaraţiile martorilor audiaţi, întrunesc condiţiile răspunderii civile delictuale.

„Reclamanta s-a confruntat cu suferinţe fizice pentru o perioadă îndelungată de timp. Victima, după ce a stat în spital dar şi la pat o perioadă de timp, pentru a se deplasa, s-a folosit de cadru şi de baston, a avut nevoie de ajutor pentru a se îngriji timp de câteva luni. Pentru aceste motive, instanţa apreciază că suma de 50.000 de lei reprezintă o reparaţie justă şi echitabilă a prejudiciului moral produs acestuia”, se menţionează în hotărârea instanţei. 

Societatea de asigurare a contestat sentinţa, invocând că ”ar fi o culpă comună în producerea evenimentului rutier şi nu o culpă exclusivă a conducătorului auto iar prin cel de-al doilea motiv solicită desfiinţarea sentinţei apelate apreciind că cererea de chemare în judecată nu este întemeiată raportat la poliţa de asigurare”.

Instanţa arată în motivarea sentinţei că culpa aparţine exclusiv conducătorului auto, care potrivit conducătorul auto are obligaţia de a nu porni mijlocul de transport, câtă vreme mai erau călători în picioare.

”Evenimentul s-a produs astfel din culpa exclusivă a conducătorului auto, situaţia de fapt fiind corect stabilită de prima instanţă, simplele susţineri ale apelantei, fără probe în acest sens, nefiind de natură de a limita răspunderea asigurătorului”, au conchis magistraţii.

Sentinţa Tribunalului Bacău nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 30 de zile.

Vă mai recomandăm să citiţi:

De ce cad românii în plasa escrocilor care le trimit mesaje evident înşelătoare, pline de greşeli gramaticale

Accident teribil la Iaşi. Motorul a sărit la 10 metri, acul kilometrajului s-a oprit la 120 km/h

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite